26 / 11 / 2024

Miras hukuku soruları!

Miras hukuku soruları!

Miras hukuku soruları, vasiyetname varsa veya yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır, veraset ilamı nedir, yasal mirasçılar kimlerdir, mirasta saklı pay nedir, miras hangi durumlarda reddedilebilir gibi sorulardan meydana geliyor....





Miras hukuku soruları!


Miras hukuku soruları, vasiyetname varsa veya yoksa miras paylaşımı nasıl yapılır, veraset ilamı nedir, yasal mirasçılar kimlerdir, mirasta saklı pay nedir, miras hangi durumlarda reddedilebilir gibi sorulardan meydana geliyor. İşte miras hukuku sorularından bazıları:


Vasiyetname yoksa mal paylaşımı nasıl yapılır? 

Vasiyetname yoksa murisin (miras bırakan) malları şu hisse oranına göre dağıtılıyor. Eşi ve çocukları varsa 1/4 hissesi sağ kalan eşine, geri kalan 3/4 hisse çocuklar arasında eşit oranda paylaştırılıyor. Eşi veya çocuk yok ise anne ve babaya eşit olarak paylaştırılıyorr. Miras payları soy bağına göre aşağı ve yukarıya doğru gidiyor. Veraset belgesinde mirasçıların mirasa ortak olma oranları gösteriliyor. 


Veraset ilamı nedir? 

Veraset ilamı ölen veya gayipliğine karar verilen kişinin yasal mirasçılarına ve mirastaki paylarını gösteren aksi sabit oluncaya kadar geçerli mahkeme kararı olarak tanımlanıyor. 


Vasiyetname varsa miras paylaşımı nasıl yapılır? 

Vasiyetname var ve saklı paylı mirasçıların saklı paylarını ihlal etmiyorsa miras vasiyetnameye göre paylaşılıyor.


Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir? 

Medeni kanun miras hükümlerine göre 495, 496, 497, 498, 499, 500 ve 501 maddeleri gereğince eş çocuklar, alt soy ve onların alt soyları, anne baba alt soyları, büyükanne büyükbabalar alt soyları, soy bağı kurulmuş evlilik dışı çocuklar (oran bakımından evlilik içi çocuklar gibidir), evlatlık ve alt soy, mirasçı bırakmaksızın ölen kişinin mirası da devlete kalıyor. 


Mirasta saklı pay ne demektir? 

Miras bırakanın çocukları için miras payının yarısı, anne ve babadan her biri için miras payının 1/4 ü, kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i, sağ kalan eş için anne baba veya çocuklar ile mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde miras payının 3/4 ü oranındaki haklarının miras bırakan tarafından vasiyetname ya da başka ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir kişi veya kuruma bırakılamaması durumuna saklı pay deniyor. Saklı payı ihlal edilen kişi tenkis (indirim) davası açabiliyor. 


Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? 

Saklı paylara ihlal edilmeksizin yapılan yasal paylaştırmalar geçerlidir. Bu paylaştırmada hiç pay verilmeyen ya da saklı payı ihlal edilen mirasçılar tenkis ya da iptal davası açabiliyorlar. Ülkemizde sıkça görülen vakalar özellikle erkek çocuklar arasında mirasın satış muamelesi gösterilerek paylaştırılmasıdır ki buna karşı da muvaza (danışıklı işlem) nedeni ile iptal ya da tenkis davası açılabiliyor. Kanunumuzda mirasçılık bakımından kız ve erkek çocuklar arasında hiçbir farklılık olmuyor. Bu yasa hükmüne aykırı olarak yapılan satış ve bağışlamalar iptal edilebiliyor.  


Yasalar nezdinde geçerli bir vasiyetname nasıl hazırlanır? 

Vasiyetname hukukumuzda noter vasıtası ile yapılıyor. Sözlü vasiyetname olmuyor.


Hangi durumlarda miras reddedilebilir? 

Mirası reddetmek isteyen kişiler yasal süresi (3 ay) içerisinde mahkemeye müracaat edebiliyorlar.


Nikahsız eş ve evlilik dışı doğan çocuklar mirastan pay alabilir mi? 

Nikahsız eşin hukuken hiçbir miras hakkı olmuyor. Çocukların mirasçılığı da evliliğe bağlı değildir. Evlilik içi ve dışı doğan çocuklar aynı oranda mirasçı oluyorlar.



Mirasımı istediğim kişiye bırakabilir miyim?
Veraset ve intikal vergisi hesaplama 2013!
İradi mirasçı nedir?
Miras payları!
Miras hukukunun konusu!
Medeni kanun miras hükümleri!
Türk miras hukukunun genel prensipleri!






Geri Dön