28 / 04 / 2024

Medeni kanun miras hukuku!

Medeni kanun miras hukuku!

Medeni kanun miras hukuku anlatımında mirasçıların kimler olduğundan bahsediliyor. Buna göre mirasçı olacak kişiler ölen kişinin çocukları,eşi,anne babaları, kardeşleri, evlatlığı ve evlilik dışı hısımları olarak belirtiliyor...




Medeni kanun miras hukuku!


Medeni kanun miras hukukunun anlatımında mirasçıların kimler olduğundan bahsediliyor. Buna göre mirasçı olacak kişiler ölen kişinin çocukları,eşi,anne babaları, kardeşleri, evlatlığı ve evlilik dışı hısımları olarak belirtiliyor. Ölen kişinin kan bağı bulunmayan bir hısımı da yoksa mirası devlete kalıyor.


Medeni kanun miras hukukuna göre mirasçıların vefattan sonra 3 ay içinde mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Eğer miras reddi yapılmazsa 3 ay sonunda otomatik olarak mirası kabul etmiş sayılıyorlar. Vefat eden kişinin mal varlığının yanı sıra varsa kalan borçları da mirasçılarına borç olarak geçiyor. Mirası kabul eden mirasçılar bu borçtan da sorumlu tutuluyorlar. 


Miras kalan kişiler bir veya birden fazla olabilir. Bu durumda mirasçılar arasında kanundan doğan bir “miras ortaklığı” meydana geliyor. Mirasçılar tereke üzerinde elbirliği halinde hak sahibi oluyorlar. Mirasçılar, miras bırakanın borçlarından, kendilerine ait (miras bırakana değil) tüm mal varlığı ile sorumlu tutuluyorlar. Bu sorumluluk, miras bırakanın ölümüyle başlar; mirasın paylaşılmasından sonra da miras bırakanın borçlarından sorumluluk , mirasçıların bütün malvarlıkları ile zincirleme olarak devam ediyor. Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona eriyor.



Miras intikal işlemleri!
Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?
Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
Veraset tapu işlemleri!
Mirasın açılması nedir?
Miras ortaklığı!
Miras hukuku nedir?
Miras ne demektir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön