22 / 12 / 2024

Miras hukuku tanımı!

Miras hukuku tanımı!

Miras hukuku tanımı; doğrudan doğruya Kanun’ dan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar çocuklar, kardeşler, sağ kalan eş, kan hısımları, evlatlık ve devlet olarak belirtiliyor...




Miras hukuku tanımı!


Doğrudan doğruya Kanun’dan doğan miras hakkına sahip olan mirasçılar çocuklar, kardeşler, sağ kalan eş, kan hısımları, evlatlık ve devlet olarak belirtiliyor. Kan hısımlığına dayanarak mirasçı olanlar ölen kişinin birinci dereceden altsoyu yani çocuklarıdır. Eğer ölen kişinin çocukları yoksa anne ve babası miras hukuku tanımına göre mirasçı sayılıyor. Bunun da ilerisi olarak ölen kişinin eğer anne, baba ve çocuğu yoksa mirasçı olarak büyük anne ve büyük babaları gösteriliyor.


Sağ kalan eş varsa, büyük anne ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması halinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları halinde onların payları diğer tarafa geçer. 


Sağ kalan eşin miras alması için, mirasbırakanın ölümü anında onunla evlilik bağının mevcut olması ve bu bağın mirasbırakanın ölümü anında sona ermiş olması gerekir. Boşanmış eş miras alamaz. Ancak, sadece Boşanma Davası açılmış olması mirasa engel değildir.


Baba yönünden evlilik dışı çocuğun mirasçı olabilmesi için 2 şart vardır:

a) Çocuk evlilik dışı doğmalıdır.

b) Çocuk ile baba arasında soybağı kurulmalıdır.


Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hakim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi çocuklar gibi mirasçı olarak biliniyorlar. Ayrıca evlatlığın mirasçılığında ise ölen kişinin evlat edindiği çocuğa kalan miras söz konusu oluyor.


Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçiyor. 


Saklı Paylı mirasçılar, mirasbırakanın altsoyu, baba ve anası, kardeşleri ve eşi oluyor. Saklı Paylar, mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan Kanuni miras payıdır.



Medeni kanun miras hukuku!
Miras taksim sözleşmesi!
Kardeşlerime izale-i şuyu davası açarsam ne olur?
Veraset ilamı nereden alınır 2013!
Miras reddinde süre!
Miras olan arsayı bildirmemenin cezası!
Miras olan evin hisselerinin satılması!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön