09 / 01 / 2025

Miras olan evin hisselerinin satılması!

Miras olan evin hisselerinin satılması!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucularından birinin sorusuna yanıt verdi. Okuyucu, babalarından miras kalan evin kardeşlerine ait olan hissesinin satılıp satılamayacağını Heper'e sordu...



Şimdilik mümkün değil Biz beş kardeşiz, babamız yakın tarihte vefat etti ve miras olarak bir ev bıraktı. 

İki kardeşimiz bu yerin satılması taraftarı, biz üç kardeş satılmasına karşıyız. Bizim karşı olduğumuzu öğrenince kendi hisselerinin satışını yapacaklarını söylediler. Bu mümkün mü? •T.K. 


İhtilaf konusu ev babanızdan miras kaldığına göre siz kardeşler bu yere elbirliği mülkiyeti dediğimiz eski tabirle iştirak halinde maliksiniz. İştirak halinde mülkiyet ortak mülkiyetin bir türüdür. Bu ortaklıkta ortakların hisseleri belli değildir. 


Bu noktada vatandaşınaklı karışıktır zira mirasçı olduğunuz ve kardeş olduğunuz için miras paylarınız eşittir, bu doğrudur ama miras payı farklı gayrimenkulün hisseleri farklı iki kavramdır. Eşit hisselerle mirasta pay sahibisiniz ama tapuda miras kalan gayrimenkulün tapuda payları belli değildir. Kardeşleriniz bu ortaklıkta hisselerini satamazlar. Satılabilmesi için ortak mülkiyetin ikinci türüne geçmek lazımdır. 


Bu da paylı mülkiyettir. Paylı yani eski tabirle müşterek mülkiyette ortakların gayrimenkul üzerindeki hisseleri bellidir. Hisseler belli olduğu için de belli olan hisselerin satışı mümkündür. Anlattığım husus biraz soyut kavramlar içerdiğinden izahı güçtür ve bu nedenle zaman zaman farklı özelliklerini anlatmak zorunda kalıyorum. Demek ki kardeşlerinizin hisselerini satabilmeleri ancak ortaklık türünün değiştirilmesine bağlıdır. Bunun için de ya kardeşler anlaşarak hep birlikte tapuya gidecek ve ortaklık türünü değiştirecek, böylece payları belli olacak veya anlaşıp hep birlikte tapuya gidemiyorlarsa bir gün kardeşlerden biri dava açacak ve elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesini hakimden isteyecektir, işte o zaman hakim miras payları oranında paylar vererek, mülkiyeti paylı mülkiyete çevirecektir. Hissesini satmak isteyen kardeşler ancak bundan sonra hisselerini satabilecektir. Tabii bu defa da sizin bu hisseleri öncelikli alım hakkınız bulunacak. Bu da size bir avantaj sağlayacaktır. 


Tamer Heper/Posta Gazetesi


Geri Dön