09 / 01 / 2025

Yarı yarıya hissedar olunan evin hissesinin satılması!

Yarı yarıya hissedar olunan evin hissesinin satılması!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünki yazısında Yarı yarıya hissedar olunan evin hissesinin satılması konusuyla ilgili okuyucusunun sorduğu soruya yanıt verdi. Heper, bu işin çok kolay olmayacağını söyledi...



Çok kolay olmayacak Kardeşimle yarı yarıya hissedarı olduğumuz bir dairemiz ar. Ben hissemi satmak istiyorum ama kardeşimin ön alım hakkı olduğunu öğrendim. Kardeşimle diyaloğumuz yok. Ben hissemi nasıl satabilirim, kardeşimin alması için teklif iletsem biliyorum ki maddi imkanı yok. Evde de kiracı var, durumum nedir? • S.K.

 

Hisseli gayrimenkullerde hissedarlardan biri hissesini satmak isterse diğer hissedarların öncelikli alım hakkı doğar. Bu durum paylı mülkiyette (müşterek mülkiyette) söz konusu. Elbirliği mülkiyetinde (iştirak halinde mülkiyet) böyle bir problem çıkmaz zira bu tür ortaklıkta paydaşın payını satması dahi söz konusu değil. 


Onun için sizde bu problem var. Ancak hisse sahibinin hissesini satışa çıkarması halinde müşteri bulma güçlüğü var. Zira başkası ile ortak olmak pek istenilmiyor. Bir de diğer ortağın öncelikle alım hakkı olduğu bilen bu işe yanaşmıyor. Bunun halli aslında mümkün ancak sizin için zor. Sebebi şu: Böyle hisseli durumda öncelikle alım hakkını bertaraf etmenin bir yolu var. 


Diğer ortağı tapu dairesine götürmek ve tapu öncelikle alım hakkından vazgeçtiğini, diğer ortağın dilediği kişiye hissesini satabileceğini resmi senede yazdırmak. Ancak bunun için ortak ile diyaloğun iyi olması lazım. Oysa sizin ilişkiniz iyi değil. Dolayısı ile bu ihtimal uzak. 


Peki çok bel bağlamamakla birlikte küçük bir ihtimal daha var. Hissenizi almak isteyenin yapacağı ilk şey, durumu bir ihtarname ile kardeşinize bildirmektir. Bu bildirimden sonra kardeşinizin öncelikle alım hakkını kullanması için önünde üç ay süre olacak. Bu üç ay içinde hakkını kullanmaz ise bu hak düşecek, bir daha kullanamayacak. Kardeşinizin maddi imkanı olmadığını yazdığınıza göre işte bu hakkını kullanması küçük bir ihtimal olarak görünüyor. 


Ancak garantisi yok elbette. "İçeride kiracı var" diyorsunuz, alıcılara göstermeme gibi bir endişeniz var ise bu durumda mahkemeden tedbir karan isteyeceksiniz ve verilecek kararla, kararda gösterilecek gün ve saatler içinde evi gezdireceksiniz. Eh yani işiniz çok kolay değil. 


Tamer Heper/Posta Gazetesi


Geri Dön