22 / 11 / 2024
fuzul

Kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları!

Kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları!

Kirada olan evin satılması halinde hem kiracının hem de yeni ev sahibinin bazı hakları oluyor. Peki, kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları nelerdir? İşte kiracı hakları...




Kiralık evin satılması durumunda kiracı hakları!

Mesken ihtiyacını karşılamak için ev kiralayan kimselerin karşılaştıkları durumlar içerisinde kirada oturdukları evin satılması oluyor. Kirada olan evin satılması halinde hem kiracının hem de yeni ev sahibinin bazı hakları oluyor.


Peki, yeni ev sahibi kiracısını istediği zaman evden çıkarabilir mi? Eski kira sözleşmesi hükmünü yitirmiş olur mu? Kiralık evin satılması durumunda kiracının hakları nelerdir? 


Borçlar Kanununa göre, yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı olması durumunda evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak yeni ev sahibinin eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. 


Bu nedenle yeni ev sahibinin aynı belediye sınırları içinde bir başka meskeninin olmaması gerekiyor. Ayrıca, ev sahibi sözleşme süresi bitmeden 1 ay önce ihtarname çekmezse kira kontrat yenilenmiş sayılıyor.


Borçlar Kanunu

Yeni malikin gereksinimi durumu...

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Yeni malikin hakları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön