22 / 12 / 2024

Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!

Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!

Ev sahipleri, kiradaki evlerini satabiliyor. Kiradaki evi satın alan yeni malik, kira sözleşmesinin yeni tarafı oluyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları nelerdir? İşte yanıtı..



Kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları!

Ev sahipleri, kiradaki evlerini satabiliyor. Kiradaki evi satın alan yeni malik, kira sözleşmesinin yeni tarafı oluyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda tarafların hakları nelerdir?


Kiradayken evin satılması halinde, kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.


Bunun için edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Kiracının evi boşaltabilmesi için kira sözleşmesinde belirtilen süresinin bitmesini beklemesi gerekiyor. Ancak kanunda kendisine verilen hakları kullanabilir durum oluşması halinde kontrat süresi dolmadan tahliye olabiliyor.


Tahliye için haklı nedenler:

1- Kiraya konu olan evin yararlanma işlevi yoksa, kiracı bu durumu sebep göstererek evi boşaltabiliyor. 


2- Ev sahibinin de kontratın erken sona ermesini istemesi halinde; karşılıklı olarak sözleşme feshedilebiliyor.


Kiracının kontrat süresi bitmeden evden çıkması halinde kontrat bitmediği için ev boşaltılmış olsa bile, ev sahibinin kira bedellerini kiracısından isteme hakkı oluyor.  



Kiracının kiracısı olur mu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön