22 / 12 / 2024

Yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder?

Yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder?

Taşınmazın kiraya verilmesi, malikin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Malikler, kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder? İşte tahliye süreci..



Yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder?

Kira sözleşmesi, mesken sahibi ile kiracı arasında yapılan genellikle senelik olarak düzenlenen kontrat olarak karşımıza çıkıyor. Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin kiralamalarında imzalanan sözleşme, sürenin dolması halinde tahliye istemi gerçekleşmezse devam ediyor.


Taşınmazın kiraya verilmesi, malikin tasarruf hakkını kısıtlamıyor. Malikler, kiradaki evin satışını gerçekleştirebiliyor. Peki, kiradayken evin satılması durumunda yeni malik ve kiracıların hakları nelerdir? Yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder?


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, yeni kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Ancak, tahliye istemini yapabilmesi için aynı belediye sınırları içerisinde bir başka meskeninin olmaması gerekiyor. 


Aksi halde kullanma zorunluluğunun ispatı güçleşeceğinden kiracının tahliyesi istemi yeni malik adına olumlu sonuçlanmıyor. Yeni malik eski kiracı tahliye süreci şu şekilde açıklanıyor;


Borçlar Kanunu

b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


Eski malikin aidat borcunu yeni malik öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön