28 / 12 / 2024

Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Mal sahipleri, kanunda yazan haklı tahliye nedenlerinin doğması halinde kiracısını tahliye edebiliyor. Peki, "Kiracı tahliye gerekçeleri nelerdir? Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?" diye soruyorsanız işte yanıtı..



Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. Kanunen mal sahipleri ancak kanunda yazan haklı tahliye nedenlerinin doğması halinde kiracısını tahliye edebiliyor.


Peki, "Kiracı tahliye gerekçeleri nelerdir? Dükkandaki kiracıyı nasıl çıkarabilirim?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Dükkan sahibinin kiracısından tahliyesini isteyebilmesi için buraya ihtiyacı olması ve ihtiyaç durumunu kanıtlayabilmesi gerekiyor. Aynı ilçe sınırları içerisinde bir dükkanı daha olan mal sahibi tahliye sürecinde zorluk yaşayabiliyor.


Dükkanın yeniden inşası gerekiyorsa veya esaslı bir tamirat gerekliyse kiracı tahliye edilebiliyor. Bunun için belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava açılabiliyor.


Yeni satın alınan dükkandan eski kiracıyı çıkarma


Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.


10 yılı dolan dükkan kiracısını çıkarma


10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Tahliye taahhüdü veren dükkan kiracısını çıkarma


Kanunen kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebiliyor.


Kira borcunu ödemeyen dükkan kiracısını çıkarma


Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.


Dükkan tahliye taahhütnamesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön