Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır?
Ev malikinin sahip olduğu haklar arasında, kiracıyı bazı şartların meydana gelmesi halinde çıkarmak da yer alıyor. Peki ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır, diyorsanız yanıtı haberimizde...
Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır?
Kiralama, ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan kira sözleşmesi kapsamında şekilleniyor. Sözleşmede kiralamanın süresi, bedeli, ne zaman başlayıp ne zaman biteceği gibi hususlar belirtiliyor. Ancak, kiranın bitim süresinden önce ev sahibi bazı durumların oluşması durumunda kiracısını evden çıkarabiliyor. Peki ev sahibi kiracıyı nasıl çıkartır?
Ev sahibinin kiracısını çıkarabilmesi için bazı şartların olması gerektiğini belirtmiştik. Bu şartlar, kiracının kirasını ödememesi, ev sahibinin ihtiyacı olması, evin satılması, evin zorunlu tadilatı ve son olarak ihtar durumu olarak sıralanıyor. Şimdi bu maddeleri tek tek açıklayalım;
1. Kiracı eğer kira bedelini zamanında ödemiyorsa ya da uzun bir süre ödemeyi geciktirmişse, ev sahibi kiracısına icra takibi başlatabiliyor. İcra takibi kapsamında kiracıya belirtilen 30 günlük süre zarfı içinde, kiracı borcunu ödemezse, ev sahibi kiracıyı evden çıkarma hakkına sahip oluyor.
2. Gayrimenkulde yapılması gereken büyük bir tadilatın söz konusu olduğu durumlarda da ev sahibi, kiracıyı çıkarabiliyor.
3. Kiraya söz konusu olan konuta, ev sahibinin ihtiyacı olması durumunda da kiracı evi boşaltmak zorunda kalabiliyor. Ancak, ihtiyaç hususunda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin, aynı belediye sınırları içerisinde başka bir konut sahibi olunmaması gerekiyor.
4. Gayrimenkul sahibinin el değiştirmesi, ve yeni ev sahibinin de bu konuta ihtiyacı olduğunu ispat etmesi halinde, kiracının tahliyesi istenebiliyor.
5. Bir kira dönemi içinde kiracı iki defa haklı ihtar almışsa bu da ev sahibinin kiracısını çıkarma nedenleri arasında bulunuyor.
Ev sahibi hakları!
Ev sahibi hakları tahliye taahhütnamesi!
Ev sahibi hangi durumlarda kiracıya ihtar çekebilir?
Ev sahibi hangi tadilatları üstlenmeyi kabul etmeyebilir?
Ev sahibi hangi durumlarda kira tespit davası açabilir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com