Dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahiplerinin hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahibi her istediği zaman kiracısından tahliyesini isteyemiyor. Peki, dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?
Dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahiplerinin hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen mal sahibi her istediği zaman kiracısından tahliyesini isteyemiyor.
Kiracı tahliyesi için ancak kanunda yer alan haklı nedenlerin doğması gerekiyor. Peki, dükkan sahibi kiracıyı nasıl çıkarır?
Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor.
Ayrıca; gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimi halinde de dükkan kiracısından tahliyesi istenebiliyor.
Dükkan sahipleri aidat öder mi?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com