Yeni malik kiracıyı nasıl çıkarır?
Borçlar Kanununa göre, kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor. Peki, yeni malik kiracıyı çıkarabilir mi? Yeni malik kiracıyı nasıl çıkarır?
Yeni malik kiracıyı nasıl çıkarır?
Kiracı ve malik arasındaki hukuki ilişki, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Burada yer alan bilgilere göre, kiradaki evin herhangi bir sebeple el değiştirmesi halinde, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı oluyor.
Yeni malikin satın aldığı evdeki kiracısını çıkarabilmesi için kiracıya en geç 6 ay sonra evi boşaltması gerektiğini bildiren bir ihtarname çekmesi gerekiyor.
Ancak yeni malik tahliye ihtarnamesini çekmezse kira kontratı yenilenmiş kabul ediliyor. Ayrıca, konutu satın alan yeni malikin tahliye için bu eve ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Aksi takdirde yeni malikin tahliye istemi olumlu karşılanmıyor.
Buna karşın yeni malikin bu eve ihtiyacı olması ve bunu kanıtlaması halinde ihtarname çektikten 6 ay sonra kiracı evi boşaltmamışsa, yeni malik kiracısına tahliye davası açabiliyor.
Borçlar Kanunu yeni malik esasları..
a. Kiralananın el değiştirmesi
MADDE 310- Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.
b. Yeni malikin gereksinimi
MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Yeni malikin hakları!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com