28 / 04 / 2024

Miras ne demektir?

Miras ne demektir?

Miras ne demektir? sorusuna ölen bir kimsenin yakınlarına kalan mal, mülk, para veya servet şeklinde cevap veriliyor. Ölümle birlikte mirasçıların mirasa elbirliği şeklinde malik olmalarına ise miras ortaklığı deniyor...




Miras ne demektir?


Miras ne demektir? sorusuna ölen bir kimsenin yakınlarına kalan mal, mülk, para veya servet şeklinde cevap veriliyor. Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Mirasçılar arasında mal varlığındaki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.


Mirasçılar kalan mal varlığına elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil yada yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebilirler.


Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. Miras ortaklığında tesmcilci atanması durumu, mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi tarafından gerçekleşir. Mirasçılardan her biri, mirastaki hakların korunmasını isteyebilme hakkına sahiptir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır. 


Miras ne demektir? sorusunu cevapladıktan sonra mirasçıların kimler olabileceğinden de bahsetmek yerinde olur. Mirasçılar; ölen kişini çocukları, ölen kişinin anne babası, evlilik dışı hısımları, evlatlığı ve eşi olabiliyor. Mirasçılara mirastan hangi oranda pay kalacağını ise şöyle cevaplayabiliriz:


*Miras bırakanın çocukları ile birleştiğinde mirasın dörtte biri,

*Mirası bırakanın ana bab veya büyük anaları ile birleştiğinde mirasın yarısı

*Miras bırakanın büyük baba ve büyük anaları ile birleştiğinde mirasın dörtte üçü.


Peki mirasın reddi nasıl oluyor?

Yasal mirasçılara kalan mirasın reddi de mümkün. Mirasın reddi ölüm gerçekleştikten en geç 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılıyor. 



Ölen kişinin eşinin mirastaki payı nedir?
Miras sözleşmesinden doğan davalar!
Mirasın açılması nedir?
Gaibin mirası!
Miras ortaklığı!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!
Miras hukuku!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön