02 / 05 / 2024

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

İlgili kişilerin karşılıklı anlaşmaları sonucunda veya iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşen mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?



Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir?

Devren iktisap, devren kazanım anlamında kullanılır. Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir sorusunun yanıtı ise; söz konusu mülkiyetin bir kişiden bir başkasına geçmesi durumudur.


Mülkiyetin devren iktisabı, iki türlü gerçekleşir. Ya karşılıklı anlaşma sonucunda ortaya çıkar, ya da şahısların iradeleri dışında miras yolu ile gerçekleşir.


Menkul mülkiyetlerde devran iktisabın gerçekleşmesi için teslim şarttır. Bazı durumlarda zilyetlik nakledilmeden mülkiyet kazanılabilir;

- Borçlar Kanununun 231. maddesine göre; "Müzayedede bir mal alan kimse onun mülkiyetini ihale anında iktisap eder."

- Kısa elden teslim halinde de mülkiyet geçer. Tarafların anlaşması üzerine zilyetlik sıfatının değişmesi ile mülkiyet intikal eder.

- Medeni Kanunun 105. maddesine göre; "Özgülenen malların mülkiyeti ile haklar tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer."

- Külli halefiyet halinde de mülkiyetin intikali zilyetliğin nakline bağlı değildir.


Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir, kısaca;

"Daha önceki malikin olumlu iradesine ve çoğunlukla hukuki bir ilişkiye dayalı olarak mülkiyeti devralarak kazanmaya devren iktisap denir."



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön