29 / 04 / 2024

Mirasımı istediğim kişiye bırakabilir miyim?

Mirasımı istediğim kişiye bırakabilir miyim?

Miras konusunda çokça merak edilen soruların başında; “Mirasımı istediğim kişiye bırakabilir miyim? geliyor. Siz de bu soruyu soranlardansanız, işte yanıtı...




Mirasınızın bir kısmını ya da tamamını vasiyatname ile kendi çocuklarınız dışındaki kişilere mi bırakmak istiyorsunuz? Maalesef bu durum mümkün olmuyor. Çünkü miras hukukunda mahfuz hisse ya da diğer bir ifadeyle saklı pay bunu yapmanıza engel. 


Mahfuz hisse nedir?

Öncelikle mahfuz hissenin ne anlam ifade ettiğiyle konuya başlayalım. Miras hukukunda yer alan mahfuz hisseye göre, eşinizin dörtte birlik miras payını kimseye bağışlayamıyorsunuz. Yani bu paya dokunmanız mümkün değil. Ayrıca mahfuz hisseye göre, çocuklarınızın alması gereken bir yasal miras payı bulunuyor ve sizin bu yasal miras payının yarısı üzerinde yaptırım gücünüz bulunmuyor. 


Bir örnek..

4 adet gayrimenkulunuz olduğunu varsayalım ve siz söz konusu bu mülkleri çocuklarınıza değil de, başkalarına miras bırakmak istiyorsunuz. Ancak bunu yapmanız yasalarca engelleniyor. Çünkü mevcut yasa, mahfuz hisse yani saklı payı koruma altına almış durumda. Yasaya göre, çocuklarınızın saklı pay oranı, yasal miras paylarının yarısı (Türk Medeni Kanunu Md. 506/1-1). Bu durumda çocukların saklı payı her ikisi için ayrı ayrı 1/4 oluyor. Siz geriye kalan 1/4 + 1/4 = 2/4 oranında mirasında vasiyetname ile tasarrufta bulunabilir yani başkalarına bırakabilirsiniz. 




Geri Dön