02 / 05 / 2024

Vasiyetnamede saklı pay nedir?

Vasiyetnamede saklı pay nedir?

Vasiyetnamede ölen kişi mirasını istediği kişiye kanun hükümleri çerçevesinde yazılı,sözlü ve resmi olması kuralıyla vasiyetini bırakabiliyor.Peki,vasiyetnamede saklı pay nedir?Vasiyetnamede saklı pay oranları nedir?



Vasiyetnamede saklı pay nedir?

Ölen kişi vasiyetini istediği şekilde bırakabiliyor.Fakat vasiyetname ile bu işlem gerçekleştirilirken mirasçıların saklı pay oranlarına dokulunamıyor.Mirasta saklı pay oranları şu şekildedir:


1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


Miras bırakan, mirasçıların saklı payı almasını herhangi bir koşula bağlayamıyor. Bu bağlamda saklı pay üzerinde üçüncü bir şahıs lehine bir sınırlama veya koşul getirilemiyor. Saklı payın kazanılması, herhangi bir şeyin yapılması veya yapılmaması gibi bir koşula da bağlanamıyor.


Saklı pay mirasın paylaşılması sırasında kendiliğinden dikkate alınmıyor. Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Bu davaya da tenkis davası deniyor.


Miras bırakan, saklı pay mirasçılarını ancak kanunda yazılı sınırlı maddelere dayanarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Bu maddeler, mirasçının, miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi ya da miras bırakana veya miras bırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi halleridir.Bu sebepler ile mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi tenkis davası da açamıyor.


Kira bedelinin düşürülmesi davası!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön