Miras hangi mahkemede açılır?
Miras olayı ortaya miras bırakanın ölümüyle çıkıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazanımlar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.Peki,miras hangi mahkemede açılır?
Miras hangi mahkemede açılır?
Medeni kanunun 576. maddesine göre Miras, malvarlığının tamamı için mirasbırakanın yerleşim yerinde açılır. Mirasbırakanın tasarruflarının iptali veya tenkisi, mirasın paylaştırılması ve miras sebebiyle istihkak davaları bu yerleşim yeri mahkemesinde görülür.
Yine kanunda yer alan başka bir bilgiye göre bazı kişiler mirastan hak talep edemezler.Bunlar miras bırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlardır.
Mirasçı olabilmek için mirasbırakanın ölümü anında mirası alabilmek için sağ olmak gerekiyor.Mirasın açıldığı anda sağ olan mirasçı sonradan ölürse, onun miras hakkı kendi mirasçılarına kalıyor.Cenin de sağ doğarsa mirasçı olabiliyor.Ölü doğan çocuk mirasçı olamıyor.
Sağ olup olmadığı bilinmeyen bir kimsenin malvarlığı veya ona düşen miras payı 10 yıl resmen yönetilirse ya da malvarlığı böyle yönetilenin yüz yaşını dolduracağı süre geçerse, Hazinenin istemi üzerine o kimsenin gaipliğine karar veriliyor.
Gaiplik kararı verilebilmesi için gerekli ilân süresinde hiçbir hak sahibi ortaya çıkmazsa, aksine hüküm bulunmadıkça, gaibin mirası Devlete geçiyor.Devlet, gaibe veya üstün hak sahiplerine karşı, aynen gaibin mirasını teslim alanlar gibi geri vermekle yükümlüdür.
Kazanılan dava sonrası temyiz süreci ne kadardır?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com