21 / 11 / 2024
fuzul

Temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?

Temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?

Bazı kiracılar, kirasını ödeme konusunda ev sahibini zarara uğratabiliyor. Kirasını temerrüte uğratan kiracıya tahliye davası açılabiliyor. Peki, temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?




Temerrüt nedeniyle tahliye davası hangi mahkemede açılır?

Kiracılık Hukukuna göre taşınmaz mal kiralamalarında imzalanan sözleşme ile ev sahibi evini kiracısının kullanımına bırakırken; kiracı da kira bedelini ödemek ile yükümlü sayılıyor.


Kira dönemi içerisinde kiracının kira bedelini ödememesi halinde, mülk kiracısından tahliyesini isteyebiliyor. Bunun için öncelikle kira parasını ödemeyen kiracıya bir dilekçe ile ihtar çekilebiliyor. Daha sonra dava açılabiliyor.


Kirasını ödemeyen kiracıya temerrüt nedeniyle tahliye davası Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılabiliyor. Davanın  ihtar çekildikten sonra 30 gün içerisinde açılması gerekiyor. 


Kiracının temerrüdü

MADDE 315- Kiracı, kiralananın tesliminden sonra muaccel olan kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ifa etmezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.


Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür. Bu süre, kiracıya yazılı bildirimin yapıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlar.


Kiracının borçları arasında; "Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu", "Ayıpları kiraya verene bildirme borcu",  "Ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma borcu" ve "Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu" da bulunuyor.


II. Özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcu

MADDE 316- Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.


Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en  az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur. Diğer kira ilişkilerinde ise, kiraya veren, kiracıya önceden bir ihtarda bulunmaksızın, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.


Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.


III. Temizlik ve bakım giderlerini ödeme borcu

MADDE 317- Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.


IV. Ayıpları kiraya verene bildirme borcu

MADDE 318- Kiracı, kendisinin gidermekle yükümlü olmadığı ayıpları kiraya verene gecikmeksizin bildirmekle yükümlüdür; aksi takdirde bundan doğan zarardan sorumludur.


V. Ayıpların giderilmesine ve kiralananın gösterilmesine katlanma borcu

MADDE 319- Kiracı, kiralananın ayıplarının giderilmesine ya da zararların önlenmesine yönelik çalışmalara katlanmakla yükümlüdür.


Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür.

Kiraya veren, çalışmaları ve kiralananın gezilip görüleceğini uygun bir süre önce  kiracıya bildirmek ve bunların yapıldığı sırada kiracının yararlarını göz önünde tutmak zorundadır.

Kiracının kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


Temerrüt nedeniyle tahliye davası açma süresi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön