05 / 11 / 2024

Miras hukuku tapuda isim tashihi!

Miras hukuku tapuda isim tashihi!

Miras hukuku tapuda isim tashihi için taşınmazın maliki yada mirasçıları, müşterek mülkiyet sözkonusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi, ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları dava açma hakkına sahip oluyorlar...





Miras hukuku tapuda isim tashihi!


Miras hukuku tapuda isim tashihi için taşınmazın maliki yada mirasçıları, müşterek mülkiyet sözkonusu ise sadece isim düzeltilmesi isteyen pay sahibi, ismi düzeltilmesi talep edilen paydaş ölü ise onun mirasçıları dava açma hakkına sahip oluyorlar. Miras hukuku tapuda isim tashihi için tüm paydaşların beraber dava açması zorunlu olmuyor. Paydaşlardan birisi davada hukuki yararı olduğu için diğer paydaşın isminin düzeltilmesini isteyebiliyor. İştirak halinde mülkiyet söz konusu ise birlikte davacı sıfatı ile dava açılabiliyor.


Miras hukuku tapuda isim tashihi davası taşınmazın değerine göre Asliye yada Sulh Hukuk Mahkemeleri, eğer taşınmaz Kadastro mahkemesinde davalı ise Kadastro Mahkemesi'ne açılabiliyor. Dava için yetkili mahkeme taşınmazın yada taşınmazlardan herhangi birisinin bulunduğu yer mahkemeleridir.


Miras hukuku tapuda isim tashihi davasında maktu harç alınıyor. Dava, mülkiyete ilişkin olmadığı için nisbi harç alınmıyor. Tapu sicil müdürlüğü harçtan muaf olduğu için davanın kabulüne karar verildiği takdirde talep halinde davacıya yatırdığı harç iade ediliyor.


Eğer Davalı adına Hazine vekili duruşmalara katıldığı ve “Red Kararı” verildiği takdirde Maktu Vekalet Ücreti takdir ediliyor. Davacı vekili lehine ise vekalet ücreti takdir edilemiyor.


Tapuda isim tashihi davalarında,


1-Nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı,

2-Kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı

3- Veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor.


Bu durumda eğer taraf teşkili sorunu yok ise davacıya sadece tespit bilirkişileri sağ ise onlardan ikisini, ölü iseler tarafsız ve mümkünse yaşlı iki kişiyi duruşma günü hazır etmek kalıyor ki bu durumda dava uzamadan ve sürüncemede kalmadan ilk duruşmada karar verilmesi imkanı doğmuş oluyor.



Tapu işlemleri DASK!
Tapu devir işlemleri ne kadar sürer?
Konut satış masrafları!
Miras hukukunda zümre!
Miras paylaşımında eşitsizlik!
Miras paylaşımı davası!
Miras hukuku yeni medeni kanun!
Miras hukuku kira geliri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön