Miras hukukunun konusu!
Miras hukukunun konusu, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının ne olacağını düzenliyor...
Miras hukukunun konusu!
Miras hukukunun konusu, bir gerçek kişinin ölmesi veya gaipliğine karar verilmiş olması halinde, para ile ölçülebilen bütün hak ve borçlarının yani malvarlığının ne olacağını düzenliyor. Mirasçı, ölmüş veya gaipliğine karar verilmiş bir kimsenin mirasının (terekesinin) intikal ettiği gerçek veya tüzel kişi oluyor. Malvarlığının miras yoluyla geçişi ancak gerçek kişilerde söz konusu olabiliyor.
Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor. Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.
Miras hukukunun konusu kapsamında dilerseniz miras ortaklığından da bahsedelim:
Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip oluyorlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ediyorlar. Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabiliyor. Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilme hakkına sahip oluyor. Sağlanan korumadan da mirasçıların hepsi yararlanıyor.
Miras hukukunun konusu içinde mirasçıların sorumluluğu şöyle yer alıyor:
Mirasçılar, tereke borçlarından müteselsilen sorumlu oluyorlar. Ana ve baba veya büyük ana ve büyük baba ile birlikte yaşayan ve emeklerini veya gelirlerini aileye özgüleyen ergin çocuklar ile torunlara verilecek uygun miktardaki tazminat, bu yüzden terekenin borç ödemeden acze düşmemesi kaydıyla tereke borcu sayılıyor.
Miras hukukunda paylaşmayı isteme hakkı da şöyle belirtiliyor:
Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebiliyor. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen olanak, yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini Sulh Mahkemesinden isteyebiliyor. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapıyor.Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanıyor. Paylaşmanın hemen yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hakimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebiliyor.
Ölen kişinin çocuğu yoksa mirası kime kalır?
Kişinin yasal mirasçısı yoksa malları ne olur?
Hangi durumda mirasçılıktan çıkarma davası açılabilir?
Miras intikali nasıl yapılır?
Reddi miras için gereken süre ne kadardır?
Miras payları!
Medeni kanun miras hükümleri!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com