Emlak Terimleri

Mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras hukuku kapsamında miras bırakacak olan kişi bir mirasçısı ile arasında karşılık olmadan ya da bir karşılığa yönelik olarak mirastan feragat sözleşmesi imzalayabiliyor. Peki, mirastan feragat sözleşmesi nasıl iptal edilir? İşte tüm detaylar.. Mirastan feragat ya da halk arasında bilinen ifadeyle mirastan vazgeçme, mirasbırakan ile mirasçı arasında yapılacak olan bir sözleşmeyle gerçekleştirilebiliyor

Miras hukukuna göre; mirasçı sıfatını haiz olan kimseler, mirasçı sıfatını mirasbırakanın ölümüyle birlikte kazanıyorlar. Mirastan feragat ya da halk arasında bilinen ifadeyle mirastan vazgeçme, mirasbırakan ile mirasçı arasında yapılacak olan bir sözleşmeyle gerçekleştirilebiliyor. 

Aslında mirastan feragat sözleşmesinin yapıldığı anda hukuken mevcut olan bir miras hakkı söz konusu olmuyor, çünkü miras hakkı, mirasbırakanın ölüm olayı ile birlikte ortaya çıkıyor. 

Ancak usul ve esas kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan bir mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakanın ölümüyle birlikte, mirastan feragat sözleşmesinin hükümden düşmesi nedenlerinden birinin de mevcut olmaması durumunda tüm sonuçlarını doğurur ve sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde mirasbırakanın mirasçılığı ortadan kalkar.  
 
Mirastan feragat, mirasbırakan ile mirasçı arasında, mirasbırakanın sağlığında gerçekleşmesi gereken bir sözleşme olduğundan, mirasçının tek taraflı iradesiyle yapılamıyor. 
 
Mirastan feragat sözleşmesi, miras bırakanla saklı paylı mirasçısı arasında yapılıyor. Saklı paylı mirasçılar dışındaki mirasçıların mirastan feragat etmesine gerek bulunmuyor çünkü miras bırakan saklı paylı miras hakları dışında mirasında dilediği gibi tasarruf etme hakkına sahip oluyor. Peki, Mirastan feragat sözleşmesi iptal edilebilir mi?

Mirastan Feragat Sözleşmesinin İptali:

Mirastan feragat sözleşmesinde her durumda cayabilmek mümkün olmasa da bazı durumlarda sözleşmenin iptalinin talep ve dava edilmesi mümkün oluyor. Bu durumlar ise şöyle sıralanıyor;

İrade sakatlığı halleri,
Hukuka, ahlaka ve adaba aykırılık,
Şekil eksikliği, 
Tasarruf yapanın ehliyetsizliği halleri. 

İptal davasının bu hallerin varlığının öğrenilmesinden, hata hile ve tehdidin ortadan kalkmasından itibaren 1 yıl içerisinde açılması gerekiyor. 

Yukarıda saydığımız sözleşmeden cayma ve iptal süreci mirastan feragat sözleşmesi hukuken geçerli olduğu halde uygulanıyor. Bunun dışında bazı hallerde miras sözleşmesinden cayma ya da iptal davası açmaya gerek kalmaz. Sözleşme zaten kendiliğinden hükümsüzdür.

Örneğin mirastan feragat sözleşmesi; belli bir kişi lehine yapılmışsa fakat bu kişi mirastan yoksunluk gibi bir sebeple mirasçı olamazsa kendiliğimden geçersiz sayılacaktır. 

Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?

Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?

Aile içi tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?

Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!

Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?

Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!