Emlak Terimleri

Miras intikali nedir?

Miras, Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara deniyor. Ölen kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara paylaştırılması gerekiyor. Peki, miras intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Miras intikali nedir?

Miras, Veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara deniyor. Ölen kimsenin bıraktığı terekenin tasfiyesi ve mirasçılara paylaştırılması gerekiyor. Miras, mirasçılara mirasçılık oranlarında paylaştırılıyor.


Miras intikali için, mirasçıların kendilerine intikal eden gayrimenkullerin mirasçısı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mahkemeye başvurarak veya noterden veraset belgesinin alınması gerekiyor. 


Veraset belgesi, ölen kişinin mirasçılarının kim olduğunu ve miras hisselerini belirten belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, veraset belgesi alındıktan sonra ne yapılır? Miras intikali nasıl yapılır?


Miras intikal işlemleri için gerekli belgeler;

- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı,


- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu,


- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge,


- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı. 


- Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset ilamı veya belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği 


- Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği, 


- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası.


2015 yılı miras vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com