Emlak Terimleri

Miras intikali nedir?

Miras hukukunda önemli konulardan biri de miras intikali olarak karşımıza çıkıyor. Miras intikali, belirli bir durumu ifade edip bazı işlemleri içermektedir. Peki miras intikali nedir, hangi işlemleri içerir ve hangi belgeleri gerektirir? İşte miras intikali ile ilgili bilgiler...

MİRAS İNTİKALİ NE ANLAMA GELİR?

Eğer tapu kayıtlarında herhangi bir varlığa sahip olduğu tespit edilen bir birey vefat etmişse, Türk Medeni Kanunu'nun önerdiği yöntem doğrultusunda miras işlemleri gerçekleştirilir. Medeni Kanun'un ilgili maddelerine göre, mirasçıların isimlerinin yer aldığı belirli bir miras hakkı veraset sırasında belirlenir ve bu miras hakkının dağıtılması işlemine miras intikali adı verilir.

Miras intikali süreci, tüm mirasçıların bireysel olarak miras intikali talebinde bulunmasına gerek olmadan, bir kişinin talepte bulunması yoluyla gerçekleştirilebilir. Miras intikali işlemlerine başlayabilmek için, intikal eden varlığın mirasçısı olduğunuzu resmi olarak kanıtlayan bir belgeye sahip olmanız zorunludur. Bu belgeyi elde etmek için, noterden veraset belgesi almanız veya Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmak gerekir.

VERASET BELGESİ İLE MİRAS İNTİKALİ

Miras olarak kalan varlıkların intikalini sağlamak için öncelikle mirasçılık belgesini almanız gerekmektedir. Belgede miras hakkından yararlanma yetkisine sahip bireylerin adları ve mirasın paylaşım oranlarına uygun olarak alacakları varlıklar yer alır. Eğer miras devri işlemleri tek bir birey tarafından gerçekleştiriliyorsa, bu durumda mülkiyet el birliği şeklinde yapılır.

İntikal süreci başlatılabilmesi için bireylerin noterden temin edilen başvuru formunu eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurmaları gerekmektedir. Bilgi formu doldurulduktan sonra, ilgili yetkililer tarafından bu veriler, nüfus müdürlüğünde olan bir sisteme aktarılarak denetlenir. Bilgiler denetlenip teyit edildikten sonra mirasçılık belgesi, mirasçılara teslim edilir. 

MİRAS İNTİKALİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Mirasın devri için gereken belgeler kesinlikle eksiksiz olmalıdır. Bu belgeler, intikal işlemlerini başlatmak için gerekli olan evraklardır.  Miras intikali için talep edilen belgelerin listesi şu şekildedir:

Miras haberim yokken satılırsa hak talep edebilir miyim? 

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Mirasın reddi halinde miras kime kalır?