24 / 11 / 2024

Miras kalan evde oturma hakkı!

Miras kalan evde oturma hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Miras kalan evde oturma hakkı bulunur mu?'' konulu sorusunu yanıtladı. 




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''Miras kalan evde oturma hakkı bulunur mu?'' konulu sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı... 

Annem hayattayken 23 sene anneme ait evde birlikte yaşadık. Annem ocak ayında vefat etti. Ev 3 mirasçıya (ben, abim ve ablam, babam önceden vefat etmişti) kaldı.

Şu an sosyal güvencem, işim ve gidecek bir başka yerim olmadığı halde ablam ve abim evin satışını istiyor. Avukat aracılığıyla gözümü korkutuyorlar. Benden kira alabilirler mi? Satışı da istemiyorum. Bunun için ne yapmalıyım? - C.C.

Bugüne kadar miras konusunda verdiğim yanıtlarda mirasçı evlatların eşit hakka sahip olduğunu açıklamıştım. Okuyucumun anlattığı aile tablosunda mirasçı olarak üç çocuk var.

Dolayısı ile bu üç çocuk eşit hisselerle mirasçı. Bugün için söz konusu ev ve varsa sair malvarlığı üç kardeşe elbirliği mülkiyeti olarak kalmış vaziyette.

Elbirliği mülkiyetinde bir ortak gayrimenkulü tek başına satamaz. Yapılabilecek her türlü hukuki işlem tüm mirasçıların katılımı ile yapılabilir. Bugün için kardeşlerden birinin veya birlikte ikisinin bu yeri satması hukuken mümkün değil. Elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi durumunda dahi ancak kendi hisselerini satabilirler.

Demek ki satış sözü bir baskı unsuru olarak kullanılıyor. Peki kira isteyebilirler mi? Bir kullanım bedeli isteyebilirler ama bunun adı da kira değildir.

Mahrum kalınan kira bedeline eşdeğer bir kullanım bedelidir. Kendi miras paylarına düşen miktara tekabül eden bir kullanım bedeli isteyebilirler.

Ev konusunda bir üstün hakkınız olabilir mi? Türk Medeni Kanunu’nun 651’inci maddesinden itibaren bazı malların özgülenmesi düzenlenmiş.

Bu madde ve devamında terekedeki bölünemeyen malları mirasçılardan birine maledilmesi gibi hususlar düzenlendiği gibi 652’nci maddede mirasçılardan birine oturma hakkı tanınabileceği belirtilmiştir.

Sizin sosyal durumunuz ve 23 sene birlikte bu evde yaşıyor olmanız böyle bir talep için neden olabilir. Bir meslektaşımın yardımını alarak bunu sağlayabilirsiniz düşüncesindeyim.


Geri Dön