09 / 01 / 2025

Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?

Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?

Miras Hukuku gereğince, vefat durumunda miras, miras bırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılıkta, mirasçılık sırası bulunuyor. Peki, miras kalan evin anneye devri mümkün müdür? İşte yanıtı..



Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?

Miras Hukuku gereğince, vefat durumunda miras, mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılıkta, mirasçılık sırası bulunuyor.


1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 'tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)


2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)


3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı olur.Bu durumda eşin payı 3/4'tür.(Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır.) Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)


4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır.


5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.


Dolayısıyla kimlerin mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna bağlı oluyor. Peki, miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?


Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?

Miras kalan evin anneye devri mümkün oluyor.  Bunun için öncelikle veraset ilamının alınması gerekiyor.  Veraset Vergi Dairesi’ne beyanname verilecek ve beyannamede bu ev değeri ile birlikte gösteriliyor.


Beyanname Veraset Vergi Dairesi’ne verildiğinde ölüm yılı itibarıyla istisnalar çıkarıldıktan sonra varsa vergisi hesaplanıyor.


Bu vergi ya peşin ödenecek borç bitecek veya üç yıl, altı takside başlanılıyor. Bu işlemlerden sonra Veraset Vergi Dairesimden temiz kağıdı alınarak tapu dairesinde tescil yapılabiliyor.



Miras kalan evin satışını isteyebilir miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön