05 / 05 / 2024

Miras kalan kişiye ne denir?

Miras kalan kişiye ne denir?

Miras hukuku gereğince bir kimsenin vefat etmesi ile sahip olduğu mal varlıkları yakınlarına kalıyor. Peki Medeni Kanun gereğince miras kalan kimsenin sorumlulukları nelerdir? Miras kalan kişiye ne denir?



Miras kalan kişiye ne denir?

Miras hukuku gereğince bir kimsenin vefat etmesi ile sahip olduğu mal varlıkları yakınlarına kalıyor. Bu noktada miras kalan kimsenin vergisel açıdan birtakım yükümlülükleri bulunuyor. Peki miras kalan kimsenin sorumlulukları nelerdir? Miras kalan kişiye ne denir?


Bilindiği üzere miras, bir kimseye ölen bir yakını tarafından kalan mal, mülk, para olarak tanımlanıyor. Vefat eden bir yakınından kalan mirasın birden çok mirasçıya intikal etmesi halinde, paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. 


Tereke ise, vefat eden bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir ifade ile tereke kişiye kalan "miras"a deniyor. Peki miras hukukunda miras kalan kimseye ne denir?


Medeni Kanunda yer alan esaslara göre miras kalan kişiye "yasal mirasçı"; miras bırakan kişiye "muris" deniyor. Mirasçılık ya kanuna yada murisin iradesine dayanıyor. Kanuna dayanan mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesine dayanan mirasçılığa da “mansup mirasçılık” deniyor. 


Mirasçının yerine getirmek ile yükümlü olduğu bazı iş ve işlemler yer alıyor. Bu sorumlulukların başında mirasçılık belgesi alarak veraset ve intikal vergisinin ödenmesi geliyor.



Kendisine miras kalan kimsenin yapması gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön