Köşe yazıları

Miras malları eş rızası olmadan satılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babama bir seri gayrimenkul miras kaldı. Bunların çoğu hepsi hisseli. Annem hayatta ve biz varız. Babamın,bizlerin haberi olmadan hisselerini satmasını istemiyoruz. Buna karşı nasıl önlem alırız?' sorusunu yanıtladı.

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Babama bir seri gayrimenkul miras kaldı. Bunların hemen hemen hepsi hisseli. Annem hayatta, evlatları olarak biz varız. Babamın, bizlerin haberi olmadan hisselerini satmasını istemiyoruz. Buna karşı nasıl önlem alırız?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 


Bir kimse sahibi olduğu maldan dilediği gibi tasarruf eder. Yani ister atar, isterse satar. Genel kural budur. Bunun genel kural olduğunu söylediğimden çıkan bir anlam var, demek ki bunun istisnaları vardır. Evet, bunun istisnaları vardır ve okuyucuma bu istisnalardan söz edeyim. Bakalım kendileri için geçerli mi?

Birinci istisna; bu gayrimenkuller aile birliği içinde, yani evlilikten sonra satın alınmış olsaydı, eşin buna müdahalesinden yine bazı şartlarla söz edilebilirdi. Ancak okuyucumun anlattığı olayda bu gayrimenkuller miras kalmış. Bu durumda bir müdahale söz konusu olmaz.

★ ★ ★ ★ ★

İkinci istisna; okuyucumun babasının akli bir rahatsızlığı olup olmadığı hususu. Şayet bu mirasa sahip olan babaları, yaptığı işlemlerin neticesine vakıf olamayacağı biçimde bir akıl hastalığına sahipse, bir müdahale söz konusu olur. Bu durumda mahkemeye başvurarak babanıza vasi tayini talep olunabilir. Böyle bir durumda şayet vasi tayin edilecek bir rahatsızlığı tespit olunursa vasinin katılımı olmadan hukuki işlem yapamaz. Hatta olayı biraz daha genişleteyim, vasi tayin olunsa bile bir gayrimenkulün satışı için vesayet kararı veren mahkemeden izin alınması gerekecektir.

Bunların dışında, babanızın akıl sağlığı yerindeyse mallarından tasarrufu engelleyecek bir neden yoktur. Dilediği gibi satabilir, dilediği gibi tasarruf edebilir.