Genel

Miras ortaklığında arabulucuk nasıl işler?

Miras ortaklığının giderilmesinde arabuluculuk süreci, belirli bir işleyişe sahiptir. Bu süreç dava aşamasından önce, dava esnasında ve davadan sonra devreye girer. Dolayısıyla süreci takip etmek gerekir. İşte miras ortaklığının giderilmesi arabuluculuk sürecinin işleyişi hakkında önemli bilgiler...

ARABULUCULUK SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLATILIR?

Arabulucuk sürecinin başlatılması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Elbirliğiyle mülkiyet durumundaki taraflar, arabuluculuk sürecinin başlaması için uyuşmalıdır. Tüm ortaklar, uyuşmazlığın arabuluculuk aracılığıyla çözülmesi konusunda anlaşmalıdır. Eğer tüm paydaşlar arabuluculuğa başvuruda birleşmiyorsa, arabuluculuk süreci başlatılamaz. Arabuluculuk süreci başladıktan hemen sonra ise elbirliğiyle mülkiyete sahip olan taraflardan biri arabuluculuktan çekilirse, arabuluculuk sona erer. Geri kalan taraflar sürece devam etmeyi istese bile, arabulucu bu noktada taraflarla danışarak sürecin devamının faydalı olmadığı kararını verebilir ve arabuluculuk sürecini sonlandırabilir.

MİRAS ORTAKLIĞININ GİDERİLMESİNDE ARABULUCULUK SÜRECİ NASIL İŞLER?

Miras ortaklığında arabuluculuk, esnek bir süreci kapsar. Bu nedenle, arabuluculuk sürecinin başlangıcında ele alınmayan mallar ve haklar ilerleyen aşamalarda sürece dahil edilebilir. Benzer şekilde, başlangıçta gündeme alınan bazı mallar ve haklar da sürecin ilerleyen safhalarında çıkarılabilir. Arabuluculuk süreci, dava sürecinde olduğu gibi katı taleplerle sınırlı değildir. Taraflar, başlangıçtaki taleplerinden farklı bir anlaşmaya varabilirler. Bu nedenle, özellikle ortaklığın sona erdirilmesi davalarında sıkça görüldüğü gibi taleplerin öncelik sırası belirlemesi gerekmez, örneğin paylaştırma öncelikli olmalıdır veya satış gibi tercihlere önceden karar verme gerekliliği yoktur. Taraflar, daha önce dile getirmemiş olsalar bile bu seçenekleri müzakereler sırasında istedikleri zaman gündeme getirebilirler.

Örnek olarak bir miras şirketiyle ilgili olan bir anlaşmazlık, arabuluculuk hizmetinin kullanılmasıyla mirasın bölüşümüne dair bir sözleşme ile sonuçlanabilir. Bildiğiniz gibi, dava sürecinde bu tür talep değişiklikleri yalnızca düzeltme yoluyla gerçekleştirilebilir. Bir malın mülkiyetiyle ilgili çıkan anlaşmazlıkların tahkim yoluyla çözülmesini sağlayan bir tahkim sözleşmesi, o mala ilişkin ortaklığın sona erdirilmesi amacıyla arabuluculuk yoluna başvurulmasını engellemez. Çünkü tahkim, yalnızca dava şartı olarak kabul edilir; arabuluculuğun kullanılmasına engel teşkil etmez. Bu durum özellikle gemi anlaşmazlıklarında sıklıkla karşımıza çıkabilir.

Ev sahibi ve kiracılar hemen bakın! Arabuluculuk anlaşmazlıkları çözecek mi? 1 Eylül'de resmen başlıyor! 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Arabuluculuk 1 Eylül'de resmen başlıyor: Hangi anlaşmazlıklar arabulucuya gidecek? 

Arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor: Artık ‘Almanya’dan oğlum gelecek’ sözüyle kiracı çıkarılamayacak!