Miras vergisi son ödeme tarihi ne zaman?
Veraset ve İntikal Kanunu gereğince, bir kişiye miras kalması veya çekiliş neticesinde ikramiye çıkması halinde elde edilen kazanç üzerinden vergi ödenmesi gerekiyor. Peki, miras vergisi son ödeme tarihi ne zaman?
Miras vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bir kişinin ölümü halinde, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödenen bu vergi belli bir süre boyunca belli aylarda ödeniyor.
Ayrıca malların karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de ödenen bu vergi tahakkukundan itibaren üç yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor.
Miras vergisi son ödeme tarihi ne zaman?
Veraset ve intikal vergisi olarak da bilinen miras vergisinin 2017 yılı 1. taksit ödemeleri Mayıs ayında yapılmıştı. Verginin 2. taksit dönemi ise bugün başladı, 30 Kasım'a kadar devam edecek.
Vergi ödemelerinden önce mükellefin beyanname vermesi gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, vergi dairesinde doldurulabiliyor. Beyannameler aynı zamanda taahhütlü olarak posta ile de gönderilebiliyor.
Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna veriliyor.
Miras vergisi beyannamesi verme zamanları:
Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi;
Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren dört ay içinde,
Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ve mükellefler yabancı bir memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde verilir,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler Türkiye’de bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden altı ay içinde,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden dört ay içinde,
Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ve mükellefler ölenin bulunduğu memleketin dışında başka bir yabancı memlekette bulunuyorsa ölüm tarihini takip eden sekiz ay içinde,
Gaiplik halinde gaiplik kararının ölüm siciline işlendiği tarihi takip eden bir ay içinde, verilir.
Beyanname verirken gereken diğer belgeler:
-Veraset ilamı,
-Vasiyetname, miras mukavelenamesi,
-Borç ve masraflara ait belgeler,
-Ticari bilanço ve gelir tablosu,
-Gayrimenkuller için, tapunun fotokopisi ve emlak vergisi değerini gösteren ilgili belediyeden alınmış bir belge
-Ölüm ve Mirasçılık Bildirimi; Bu bildirim formu, veraset ve intikal vergisini tarha yetkili vergi dairelerinden alınıp doldurulduktan sonra, ölenin son ikametgâhının bağlı olduğu muhtarlığa tasdik ettirilmesi zorunludur. (Murisin Türkiye'deki son ikametgâhı bilinmiyor ise söz konusu belge aranılmayacaktır.)
Veraset ve intikal vergisi, gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar ödeniyor.
Miras vergisi ne kadar 2017?
Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor.
Miras vergisi ödemeleri ilgili vergi dairesine yapılacak. Vergi tarifesi ise şu şekilde uygulanacak;
Miras vergisi hesaplama 2015
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com