27 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenen emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ne zaman?



Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ne zaman?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal sahipleri tarafından; taşınmaza sahip olunan süre boyunca her sene ödeniyor.


Verginin ödemeleri iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. İsteyenler vergi borcunun tamamını ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor.


Emlak vergisi için ödemeler, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak, taşınmaz malın bir başka şehirde olması durumunda vergi borcu tüm belediyelerden vergi numarasının bildirilmesiyle veya PTT ile ödenebiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek vergi miktarı, taşınmaz malın cinsine ve bağlı olduğu belediyenin Büyükşehir olup olmadığına göre hesaplanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlarla hesaplanıyor; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6.


Örnek hesaplama:

Değeri 150 bin TL olan Büyükşehirde yer alan bir evin emlak vergisi: 150.000/1000= 150 150x2= 300 TL


Emlak vergisi ödeme zamanı:

Emlak vergisi yukarıda da belirttiğimiz gibi iki taksitte ödenebiliyor. Emlak vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs ayları olup; 2014 yılının ilk taksitleri ödenedi. Peki, Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ne zaman?


Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri 1 Kasım 2014 tarihinde başlayacak. Emlak vergisi 2. taksit son ödeme tarihi ise 1 Aralık 2014 olarak tespit ediliyor. Mükelleflerin 2. taksitini 1 Aralık'a kadar ödemeleri gerekiyor.



Emlak vergisi internetten sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön