27 / 04 / 2024

Miras vergisi yarın sona eriyor!

Miras vergisi yarın sona eriyor!

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödenen miras vergisi için 2. taksit ödemeleri yarın sona eriyor..



Miras vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergiyi kendisine miras kalan yasal ve atanmış mirasçılar, ödemekle mükellef oluyor. 

 

Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor.

 

Vergi tarifesine göre, miras vergisi, veraset yollu intikallerde ilk 210 bin TL için yüzde 1, sonra gelen 500 bin TL için yüzde 3, sonra gelen 1 milyon 110 bin TL için yüzde 5, sonra gelen 2 milyon TL için yüzde 7 ve matrahın 3 milyon 820 bin TL için yüzde 10 oranında vergi ödemesi yapılıyor. Veraset ve intikal vergisi ilgili vergi dairesinde ödeniyor.

 

Miras vergisi olarak da bilinen veraset ve intikal vergisi 3 sene boyunca senede 2 eşit taksit olmak üzere toplamda 6 taksitte ödeniyor.

 

İlk taksit ödemeleri Mayıs ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor.

 

Buna göre 2017 yılı miras vergisi için ilk taksit ödemeleri Mayıs ayında ödenmiş olup, 1 Kasım'da başlayan 2. taksit ödemeleri ise yarın sona eriyor.

 

Veraset ve intikal vergisi için ödemeler ilgili vergi dairesinde ödeniyor.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön