Mirasçılar 2019'da ne kadar vergi ödeyecek?
Kendisine miras kalan kimselerin, intikal eden bu miras için vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, mirasçılar 2019'da ne kadar vergi ödeyecek? Miras vergisi 2019'da ne zaman ödenecek?
Bir kimsenin vefatı halinde menkul ve gayrimenkulleri mirasçıları adına intikal ediyor. Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor.
Mirasçıların, kendilerine kalan miras için Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince vergi ödemeleri gerekiyor. Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödenen miras vergisi belli bir süre boyunca belli aylarda tahsil ediliyor. Ayrıca malların karşılıksız bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de ödenmesi gerekiyor.
Miras vergisi tahakkukundan itibaren üç yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.
Veraset yoluyla intikal eden varlıkların değeri, istisna haddinin altında kalsa dahi beyanname verilmesi gerekiyor. Muristen mirasçılara veraset yoluyla hiçbir mal intikal etmediği takdirde durumun bir dilekçe ile ilgili vergi dairesine bildirilmesi halinde verhi beyannamesi verilmiyor.
Beyanname verme süresi
Ölüm halinde, mirasçıların dört ay içinde “veraset ve intikal vergisi” beyannamesi vermeleri gerekiyor. Beyannamedeki hesaplama sonucu “veraset ve intikal vergisi” ödeniyor veya yalnızca beyanname vermekle yetiniliyor, vergi ödemesi çıkmıyor. Hesaplamada; öncelikle istisnalar düşülüyor, istisnalardan sonra kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor.
Miras vergisi 2019'da ne zaman ödenecek?
- 2019 miras vergisi 1. taksiti 1-31 Mayıs 2019'da,
- 2019 miras vergisi 2. taksiti 1-30 Kasım 2019'da ödenecek.
Mirasçılar 2019'da ne kadar ödenecek?
2019 miras vergisi oranları Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer aldı. Tebliğte veraset ve intikal vergisinin istisna tutarları da belirlendi. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren istisna tutarları şu şekilde;
- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 250.125 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 500.557 TL),
- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 5.760 TL,
- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde 5.760 TL, olarak dikkate alınacaktır.
Matrah dilim tutarlarının tespiti
1/1/2019 tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği 2019!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com