27 / 04 / 2024

Mirasçılar nasıl belirlenir?

Mirasçılar nasıl belirlenir?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve şahsınıza miras intikal ettiğini düşünelim. Ölen bir kimsenin mirasçıları ve miras payları nasıl öğrenilir? Mirasçılar nasıl belirlenir? İşte miras hukuku esasları..



Mirasçılar nasıl belirlenir?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve şahsınıza miras intikal ettiğini düşünelim. Bu durumda mevcut diğer yasal mirasçıların kimler olduğunu ve hangi oranlarda mirasçı olduğunu bilmiyorsanız bunu nasıl öğreneceksiniz? Mirasçılar nasıl tespit edilir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ölen bir kimsenin mirasçılarını ve miras paylarını veraset ilamında görebilirsiniz. Bu belgenin düzenlenmesi için tek bir mirasçının dahi başvurusu yeterli olup bütün mirasçıların birlikte hareket etmesine gerek olmuyor.


Veraset ilamı istenilen her zaman yetkili kuruma gidilerek çıkarılabiliyor. Veraset ilamı çıkarmak için  bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru yapılabiliyor.


Veraset ilamı için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:

- Ölüm belgesi,

- Nüfus Kayıt Örneği,

- Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.


İsteyen herkes, istediği zaman veraset ilamını alabiliyor. Veraset ilamı talep dilekçesi ve aile nüfus kaydı ile Sulh Hukuk Mahkemesi'ne verilebildiği gibi noterlere de verilebiliyor.



Yasal mirasçılar ve miras payları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön