Genel

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Mirasçılar belli durumlarda anlaşma sağlayamaz yani kanıda olamazlar ve bu durumda anlaşmazlıklar çıkar. Peki “Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte detaylar!Bu esnada hukukumuzda istisnai hallerin dışında bir sınırlama söz konusu olmamaktadır

MİRAS NE ZAMANA KADAR PAYLAŞILMAK ZORUNDADIR?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra mirasçılar anlaşmış bir şekilde kural olarak istedikleri bir tarihte mirasa konu malları paylaşabilir. Bu esnada hukukumuzda istisnai hallerin dışında bir sınırlama söz konusu olmamaktadır.

Peki “Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte bu konuda sorulan soruların yanıtları…

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasın, mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan mallar satılabilir. Ama mirasçılardan intikal olan yani devri edilen miras malı üzerinde imza vermez ise satış gerçekleşmez.

KARDEŞLERDEN BİRİ REDDİ MİRAS YAPARSA NE OLUR?

Mirasın reddi mirasçılık sıfatı geçmiş için yapılan geçmişe atıfta bulunarak sona erdirir. Miras, mirası reddetmiş olan mirasçı, miras bırakan kişiden hemen önce ölmüş gibi mal, miras paylaşma işlemi yapılır. Mirası reddedenin altsoyu bulunuyor ise miras payı onlara geçer, yoksa bu durumda onun ile aynı zümrede mirasçı olanların miras payı artar.

MİRAS PAYLAŞIMINDA ANLAŞMAZLIK OLUR İSE NE OLUR?

Miras paylaşımı ve kardeşler arası uyuşmazlık çıktığı zaman taraflar mahkemeye başvurarak mirasın paylaştırılmasını isteme hakkı vardır. Aynı şekilde miras paylaşımında anlaşmazlık çıktığı vakit bu yola başvurma yolunu seçer. Mahkeme dava süresince miras hakkının korunması için gerekli tedbirleri alacaktır.

MİRAS DA ZAMAN AŞIMI VAR MIDIR?

Miras paylaşma sözleşmesinden meydana gelen borçlar için kanunda özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediği için on yıllık zamanaşımı süresine tabidirler.

MİRASÇILAR ANLAŞIRSA NE OLUR?

Mirasçılar kendi aralarında anlaşma sağlarsa, taksim yerine ilk önce miras malvarlığının belirlenebilmesi için tereke tespit davası açabilirler. Bu davada mirasçıların miras paylaşımı oranları da belirlenir. Mirasçılar mirasın paylaşılmasını davadan sonraya erteleyebilir.

KALAN MİRASIN NE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

E-devlet sisteminden miras araştırma yapabilmek için e-devlet şifresi ilk önce alınmalıdır. E-devlet şifresine sahip olan kişiler e-devlet platformuna girerek ara kısmına veraset ilamı sorgulama ya da mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulaması yapabilir.