21 / 09 / 2024

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

Mirasçılık belgesi, mirasçılara mahkeme  tarafından verilen ve mirasçı olduklarını kanıtı niteliğinde ki belgedir. Peki, mirasçılık belgesi nereden alınır?




Mirasçılık belgesi nedir? Mirasçılık belgesi nereden alınır?

MİRASÇILIK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

TC kimlik numarasının yazılı olduğu kimlik belgesi ile başvuru temsilen yapılır ise vekaletname ile notere gidilir. Kişi noterin verdiği başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra noter mirasçılık belgesini doğrulayacaktır.

Mirasçılık belgesi, noter veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilmektedir. Noterden mirasçılık belgesi alınması, sulh hukuk mahkemesine nazaran çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebildiği için genellikle mirasçılar tarafından noter yolunun tercih edildiği görülmektedir.

Mirasçılık belgesi ile ilgili hükümler yönetmelikte belirtilmiştir. Mirasçılık belgesi ile ilgili hükümlerin belirtildiği yönetmelik, Mirasçılık Belgesi Verilmesi ve Terk Eden Eşin Ortak Konuta Davet Edilmesi İşlemlerinin Noterler Tarafından Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te açıklanmıştır.

MİRASÇILIK BELGESİ ALMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Veraset ilamı alabilmek için başvuru öncesinde tüm gerekli evrakın hazır edilmesi, sürecin hızlı işletilmesi için son derece önemlidir. Dolayısıyla veraset ilamına ilişkin olarak başvuruda bulunmak isteyenlerin öncelikle aşağıdaki belgeleri hazır etmelerini tavsiye etmekteyiz:

Ölüm Belgesi,

Nüfus Kayıt Örneği,

Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,

Veraset İlamı Talep Dilekçesi

MİRASÇILIK BELGESİNİN VERİLMEDİĞİ HALLER

Bu yönetmelikte mirasçılık belgesinin verilmediği haller Madde 5’tedir. Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, yabancılar tarafından talep edilmesi veya mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterlerce mirasçılık belgesi verilemez.

3 maaş birden alabilirsiniz! Bu kriterlere dikkat! Kimler faydalanabilir?

Regal 10 kg 1200 devir çamaşır makinesinde indirim! İşte Regal 9 Ekim fiyat listesi…

Electrolux 6 programlı bulaşık makineleri ne kadar? İşte Electrolux 9 Ekim 2022 fiyat listesi…


Geri Dön