29 / 04 / 2024

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

İntikal bir yerden başka bir yere geçme, geçirilme anlamına geliyor. Miras intikali ise kişinin ölümü halinde taşınmaz mallarının mirasçılarının üzerine geçirilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...



Miras, kişinin ölümü ile mirasçılara geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade ediyor. Miras, mirasçılara kendiliğinden ve bir bütün olarak geçiyor. Mirasçıların miras üzerindeki mülkiyeti elbirliğiyle mülkiyet hali olarak biliniyor. 

Elbirliğiyle mülkiyet halinde mirasçıların malvarlığı üzerinde belirli payları olmayıp her biri mirasın tamamı üzerinde hakka sahip oluyorlar. 

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Eğer tapu sicilinde kayıtlı olan bir taşınmazın sahibi ölürse, mirasın veraset ilamı ya da mahkemeden çıkan veraset belgesinde bulunan mirasçılara intikaline miras intikali deniyor. Miras intikali bedelsiz bir iktisap olarak biliniyor. Mirasçıların tapuda intikal işlemlerini yapabilmeleri için önce o yer üzerinde gerçekten pay sahibi olunduğunu belgeleyen “mirasçılık belgesi” almaları gerekiyor. 

Mirasçılık belgesi diğer bir ifadeyle veraset ilamı, sulh hukuk mahkemelerinde açılacak bir dava yoluyla alınabileceği gibi noterlerden de alınabiliyor. 


Geri Dön