29 / 12 / 2024

Mirasta ikinci eşin hakkı nedir?

Mirasta ikinci eşin hakkı nedir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Babam ikinci evliliğini yaptı. Üzerine tapuda kayıtlı olan yazlığı var. Yazlığı evlenmeden önce aldı. Babamın boşanması veya vefat etmesi halinde, ikinci eşi hak talebinde bulunabilir mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam ikinci evliliğini yaptı. Üzerine tapuda kayıtlı olan yazlığı var. Yazlığı evlenmeden önce aldı. Babamın boşanması veya vefat etmesi halinde, ikinci eşi hak talebinde bulunabilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Mirasta ikinci eşin hakkı nedir?

Babam ikinci evliliğini yaptı. Üzerine tapuda kayıtlı olan yazlığı var. Yazlığı evlenmeden önce aldı. Babamın boşanması veya vefat etmesi halinde, ikinci eşi hak talebinde bulunabilir mi? K.S.

****

Okuyucumun sorusu iki hukuki ilişkiyi ilgilendiriyor. Birincisi miras konusu, ikincisi edinilmiş mallara katılma rejimi. Miras konusu için baktığımızda, babanın boşanmış olması durumunda, eşin babadan kalacak mallarda miras payı olmayacak. Eşin miras payı evliliğin devamı halinde söz konusu, boşanmış eşin miras payı yok. Ancak evlilik devam ederken babanın vefatı durumunda eş mirasçı.

Burada gayrimenkulün veya miras olarak kalacak sair malların ne zaman edinildiği önemli değil. Evlilik devam ediyorsa, okuyucumun sözünü ettiği aile tablosuna göre eş, miras olarak kalacak tüm malvarlığının dörtte birine sahip olacak. Edinilmiş mallara katılma rejimi ile ilgili de şunları söyleyebilirim.

Bu husus yıllar sonra hukukumuza girdi, girmesi ile de önemli problemleri beraberinde getirdi. Mal varlığında çoğunlukla evli kadınların mağdur olduğu düşünülerek, edinilmiş mallara katılma sistemi getirildi ama Türkiye’de problemin halline bir katkısı olmadı. Tam tersine yıllar süren ihtilaflara neden oldu. Hatta mal varlığı olan kişiler evlenip nikah kılmak yerine, bu ihtilafı baştan önlemek için nikahsız yaşamaya yöneldi.

Evet, şimdi okuyucumun sorusuna bu yönde vereceğim cevap şu; edinilmiş mallara katılma sisteminde, evlilik tarihinden önce edinilmiş mallar bu sisteme girmez.


Geri Dön