27 / 04 / 2024

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını yazdı ve "Babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı?" sorusunu yanıtladı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde ikinci eşin mirastaki payını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Annemin vefatı üzerine babam yeniden evlendi, sonra babam da vefat etti. Ancak şimdi babamın ikinci kez evlendiği kadın, anneme ait evde bizlerden daha çok hisseye sahip oldu. Buna hakkı var mı? Varsa bizim hakkımız neden kısıtlanmış oluyor?" sorusunu yöneltti.

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Evet nedenini açıklayayım, mesele biraz hesap meselesi. Şöyle: Anneniz vefat ettiğinde annenize ait malvarlığı (anladığım kadarı ile annenize ait ev), babanızla siz evlatlarına kalmış. Babanızın bu yerdeki hakkı dörtte bir pay. Ancak kaç kardeş olduğunuzu bilmediğim için evlatlar için payı şöyle söyleyeyim; geri kalan dörtte üç evlatlar arasında eşit paylaşıldı. Bu safhada ikinci eş ortada olmadığı için ona ait bir pay tabii ki söz konusu değil. Sonra babanız evlendi ve ardından vefat etti.

***

Şimdi annenizden babanıza kalan mallarla birlikte babanıza ait malların yani tüm malvarlığının dörtte biri ikinci eşe geçti. Geri kalan yine evlatlar arasında eşit paylaşıldı. Paylaşım bu şekilde olduğunda evlat sayısı çok ise her birine düşen pay da küçüldü. Dolayısıyla vefat eden annenizden mallarının bir kısmı önce babanıza, sonra babanızın ölümü ile de ikinci eşe geçti. Mesele ölüm tarihlerinde. Şimdi babanızın ikinci eşi ile birlikte ilk eşine ait yani annenize ait mallarda ortak oldunuz.

İkinci eşler mirastan pay alabilir mi?

***

Babanız durumunda olup da bu hususu düşünen kimseler, ikinci evliliğini yapmadan, malvarlığının kuru mülkiyetini evlatlarına aktarmakla intifa hakkını muhafaza etmektedirler. Bu yolla bu gibi bir ihtilafı önlemeye çalışabilmektedir. Ancak bunun için konunun önemine vakıf olmak ve bir bilenden akıl almak gerekmektedir.

Miras kalan gayrimenkuller haczedilebilir mi?

Üvey anne ve çocuklar arasında miras paylaşımı nasıl olur?


Geri Dön