28 / 04 / 2024

Miras kalan gayrimenkuller haczedilebilir mi?

Miras kalan gayrimenkuller haczedilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullere haciz gelip gelmeyeceğini yazdı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullere haciz gelip gelmeyeceğini kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Babamızdan biz üç kardeşe üç daire bir dükkan miras kaldı. Ancak ağabeyimizin borçları nedeni ile haciz tatbik edilmiş. Bizim bu gayrimenkullerde yerlerimiz belli ama tapuya gittiğimizde adımıza tescil ettiremiyoruz. Ortaklığın giderilmesi davası açılmış. Bu meseleyi nasıl hallederiz?" sorusunu yöneltti.

Miras kalan gayrimenkuller haczedilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Okuyucum her ne kadar miras kalan yerlerde yerlerimiz belli diyorsa da bu yerlerin belli olması konusunun, kullanım yönünden olduğu anlaşılıyor. Zira herkesin yeri hukuken belli olsaydı, ortaklığın giderilmesi davasına konu olmazdı. Ortada ortaklığın giderilmesi davası bulunduğuna göre miras olarak kalan yerler henüz mirasçıların ortak malı.

Ancak ortaklığın giderilmesi (veya belki bakılan dava mirasın taksimi davası) davası sonuçlandığında durum netleşecek. Bugün miras kalan mallar kardeşlere elbirliği mülkiyeti şeklinde kaldığı için borçlu ağabeyin payına haciz tatbik edilmiş. Bu durumda gayrimenkuller hacizli görünüyor. Ancak alacaklılar borçlu ağabeyin hissesine düşen bölümden alacaklarını tahsil yoluna gidecek. Diğer kardeşlerin payı saklı, bu paylar onlara ait.

Miras kalan gayrimenkuller haczedilebilir mi?

*****

Gayrimenkullerin paylaşımı mirasçılar arasında yapılabilir ve haciz borçlunun payına düşen gayrimenkul üzerinde devam edebilir. Ancak anlaşılan o ki olayda bilemediğimiz bazı başka problemler de var. Bu durumda bir meslektaşımın yardımının alınmasında yarar görürüm. Zira bazı hallerde vatandaşın aklında hukuki kavramlar karışıktır, bunun için de bir hukukçudan yardım almak gelecekteki zararı önler.

Miras kalan gayrimenkulün tescil edilmesi gerekir mi?


Geri Dön