28 / 04 / 2024

Miras kalan gayrimenkuller mahkemeyle tespit edilebilir mi?

Miras kalan gayrimenkuller mahkemeyle tespit edilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında mirasın mahkemeyle tespit edilip edilemeyeceğini kaleme aldı. Peki miras mahkemeyle tespit edilebilir mi?



Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında mirasın mahkemeyle tespit edilip edilemeyeceğini yazdı. Feride Hilal İmal'e bir okuyucusu "Dedem vefat etti. Biz yurt dışında yaşadığımız için ne kadar mal varlığı olduğunu bilmiyoruz. Mirasının araştırılmasını isteyebilir miyiz?" sorusunu sordu. Peki miras mahkemeyle tespit edilebilir mi?  İşte İmal'in okuyucusunun o sorusuna verdiği yanıt...

Miras kalan gayrimenkuller mahkemeyle tespit edilebilir mi?

Miras bırakan ve mirasçıları arasındaki bağ her zaman kuvvetli olmayabilir ve miras bırakanın mal varlığı ile ilgili detayların mirasçılar tarafından tam olarak tespit edilemediği durumlar olabilir. Bazen de miras bırakan kişiden bir mal varlığı değil bir borç varlığı miras kalmış olabilir. Bu sebeple miras bırakanın mal varlığının mirasın reddedilebileceği toplam 3 aylık yasal süre içerisinde tespit edilebilmesi oldukça önem taşıyor. Mirasçıların öncelikli olarak notere başvurarak mirasçılık belgesi alması gerekir.

Noterden alınan bu belgeyle beraber tapu müdürlükleri bankalar nezdinde miras konusunda araştırma ve sorgulama yapabilir. Böylelikle miras bırakan bu yolla öğrenemediği bazı mal varlıkları için terekenin tespiti davası açabilir ve mal varlığının mahkeme kanalıyla da tespitini sağlayabilir.

Miras kalan gayrimenkulde hisse satışı yapılabilir mi?


Geri Dön