Sektörel

Mirasta saklı pay bertaraf edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''mirasta saklı pay'' hususunu açıkladı. İşte o yazı...

Bir dairem, bir de aileden kalan tarlalarım var. Evliyim ve çocuklarım var. Önce ben ölürsem malvarlığımın çocuklarıma kalmasını istiyorum.  Eşime kalması durumunda bunları heba eder. Bu durumda da çocuklanm etkilenir. Bu isteğimi noterde vasiyetname yaparak gerçekleştirebilir miyim veya bir başka yolu var mı? • O.N. 


Okuyucumun bana soru göndermiş olması benim köşemi takip ettiğinin bir belgesi. Bunu şunun için söyledim: Köşemi takip eden okuyucularım, bazı mirasçıların mirasta mahfuz hisse dediğimiz saklı payı bulunduğunu artık biliyor. Mirasçının saklı payı varsa bunu bertaraf etmek mümkün değil. İşte okuyucumun problemi bu noktada olduğu için bu açıklamayı yaptım. Yani mirasta eşinin saklı payı vardır. Üstelik miras payının tamamı saklı paydır. 


ZARARI ÇOK OLMAZ 

Okuyucumun aktardığı aile tablosunda eşin miras payı, terekenin dörtte biridir. Yani vasiyetname de yapsa eşinin saklı payını bertaraf edemez. Saklı payı bir başka yolla da bertaraf etme imkanı yoktur. Olsa olsa hayattayken satar, bu mallar miras olarak kalmaz, terekeden çıkar. Bu durumda da eldeki nakit miras kalır. Ancak elbette 'sat' demek kolay değil. Öyle sahip olunan gayrimenkulleri sadece miras kalmasın diye satmak da pek akla sığmaz.  Ancak eşe dörtte bir, evlatlara dörtte üç kalacağından evlatlara büyük bir zarar dokunamayabilir. Ve aynca asıl nokta; kimin önce öleceği belli değildir. Bu tür sorulara yanıt verirken ben bayağı rahatsızlık duyuyorum.


Posta