Emlak Terimleri

Tüm miras sahiplerini ilgilendiriyor! Mirasta saklı pay nedir? Saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Peki mirasta saklı pay nedir, saklı pay nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay oranları ve hesaplaması, pek çok mirasçı tarafında merak ediliyor ve araştırılıyor. Kanunen mirasçısı olan menkul ve gayrimenkul sahipleri mirasının saklı paylar dışında kalmış olan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunma hakkına sahip oluyor. Eğer mirasçısı yoksa, miras bırakan mirasının tamamı hakkında dilediği gibi tasarruf edebiliyor.

Fakat paylaşılan detaylara göre altsoyu, ana ve babası ya da eşi bulunan miras bırakanın saklı pay oranlarını göz önüne alarak tasarruf işleminde bulunması gerekiyor. Aksi durumda yapılan işlem ileride açılabilecek bir davayla iptal edilebiliyor. Peki mirasta saklı pay nedir, saklı pay nasıl hesaplanır?

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu resmi sosyal medya hesabı https://x.com/eyupogluisikgor üzerinden bu kez saklı pay ile ilgili bir paylaşım yaptı.


Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu'nun paylaşımı şu şekilde:

Saklı Pay Nedir ve Miras Bırakanın Tasarruf Oranı Nasıl Hesaplanır?

Saklı pay, miras bırakanın serbestçe tasarruf edemeyeceği miras payıdır ve Türk Medeni Kanunu ile düzenlenmiştir. Miras bırakanın, saklı paylı mirasçıların payları üzerinde yapacağı tasarruflar geçersizdir. Saklı paylı mirasçılar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Saklı pay oranları ise mirasçılara göre değişir: Altsoy için yasal miras payının ½’si, anne-baba için ¼’ü, sağ kalan eş için ise 1. zümrede ¼, 2. zümrede ½, 3. zümrede ise ¾’tür. Mirasçılıktan çıkarma, yoksunluk veya feragat olmadıkça saklı pay üzerinde tasarruf mümkün değildir. Tasarruf oranı ise terekeden çıkarılacak borçlar, cenaze giderleri gibi kalemler düşüldükten sonra hesaplanır.

Depreme karşı çelik yapı çözümü! Konut sektörüne örnek proje hayata geçiriliyor!

İlk evini alacaklar şimdi bu hesaba bakın! İş Bankası'nda konut kredisi faizi ne kadar? 

Asgari ücret için Fatih Portakal’dan ‘Enflasyon hesabı’ geldi! Öyle bir rakam verdi ki çok şaşıracaksınız!