22 / 12 / 2024

Mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamı!

Mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamı!

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Mirasçının mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamını almasına engel değildir. Feragat ivazlı veya ivazsız olabiliyor...




Mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamı!


Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybediyor. Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.

 

Olumsuz miras sözleşmesi olarak isimlendirilen, mirastan feragat sözleşmesi, mirasbırakan ile mirasçı veya ileride mirasçı olma olasılığı mevcut olan kişi arasında, doğması muhtemel olan miras hakkından ivazlı veya ivazsız olarak vazgeçmeye ilişkin sözleşme oluyor.

 

Sözleşmenin yapılması ile mirasçının mirasçılık sıfatını kazanma olasılığı sona eriyor. Ancak bu kuralın, her kuralda olduğu gibi istisnası da bulunuyor. Bu da; mirasçının miras payından belli bir şahıs lehine vazgeçmesinde, lehine vazgeçilen kişinin çeşitli nedenlerle mirasçı olamaması, durumunda miras payı sözleşmenin tarafı olan ve miras hakkından vazgeçen mirasçıya tekrar geri dönebiliyor.

 

Mirastan feragat sözleşmesinin yapılabilmesi için bazı unsurların gerçekleşmesi gerekir. Bunlar;

 

a.- Mirastan feragat sözleşmesi mutlaka miras sözleşmesi ile yapılmak zorundadır.

b.- Mirastan feragat sözleşmesine mirasbırakanın katılması zorunlu olduğu gibi karşı tarafında mirasçı olma zorunluluğu vardır. Bu mirasçı ilk mirasçı olabileceği gibi ikinci sırada hatta daha sonraki sıralarda yer alan mirasçı olmasının önemi yoktur. Ancak, mirasbırakan saklı paylı olmayan mirasçının miras hakkı üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabileceğinden, bunlarla mirastan feragat sözleşmesi yapmasının pratik olarak bir faydası bulunmamakta ise de, yapılmış olan mirastan feragat sözleşmesi geçersiz olmaz.

c.- Feragat, miras payının tamamını veya bir kısmını kapsayabilir.

d.- Feragat ivazlı veya ivazsız olabilir. Mirastan feragat esas itibariyle bir ivaz karşılığı olarak yapılmakta ise de bu zorunlu değildir. İvaz, belli bir mal veya mallar olabileceği gibi herhangi bir eda olmasını engelleyen bir hükümde bulunmamaktadır.

e.- Mirastan feragat ivazlı olarak yapılmış olmasında, ivaz diğer saklı paylı mirasçıların saklı payına saldırı teşkil ettiğinde, saklı paylı mirasçıların tenkis isteme hakları saklıdır.

 

Mirasçının mirastan feragat sözleşmesi veraset ilamını almasına engel değildir. Mirastan feragat eden mirasçı, tereke ile ilişiğini tüm olarak kesmiş sayılamıyor. Çünkü miras açıldığında terekenin borcu, alacaklarından çok olup da mirasçılar bunu ödemeye yanaşmazlarsa, mirastan feragat eden kişi ölümden önceki beş yıl içinde miras bırakandan feragatın ivazı (karşılığı) olarak aldığı şeyi ve semeresinden elinde kalanı geri vermekle yükümlüdür. Öte yandan hakkında tenkis davası açıldığı zaman, mirastan feragat eden mirasçı, sözleşme ile aldığını geri vererek terekenin taksimine iştirak edebilir. Görülüyor ki mirastan feragat edenin mirasla ilişiği tamamen kesilemiyor.



Mirasa haciz!
Gayrimenkulde feragat nedir?
Mirastan feragat!
Miras sözleşmesi kuralları!
Mirastan feragat sözleşmesi iptali!
Mirastan mahrum etme men!
Miras paylaşımının iptali!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön