Genel

Mirastan feragat sözleşmesinde hile olur mu

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, mirastan feragat sözleşmesinin iptali için dava açan okuru ile dedesinin gayrimenkulunu satan dayısına dava açmayı düşünen okurunun sorularını cevaplıyor...

İşte o yazı;

Hile var mı

Kaynatam eşimi notere götürüp sana dükkan vereceğim diyerek mirastan feragat sözleşmesi düzenlemiş. Eşim 2001'de yurt dışına gitti, orada kısa bir süre hapis yattı, 2010 da döndü. Şimdi kayınbiraderim bizi evden çıkartmak istiyor. Biz de mirastan feragat sözleşmesinin iptali için dava açtık. Davanın sonucu ne olur S-C

Biliyorsunuz açılmış, bakılmakta olan bir dava için sonuç söylemiyorum. İş artık hakime kalmış. Delilleri değerlendirip bir karar verecek. Ancak kısaca bilgi vereyim. Bir sözleşme yapıldı ise taraflar buna uyar. Ancak sözleşme hile ile yapıldı ise hata sonucu imzalandı ise veya tehditle korkutarak imzalattırıldı ise bu sözleşme geçersiz kabul edilir. Ancak hata, hile, korkutmanın varlığının ispatı şarttır. Sadece, "İmzaladım ama içeriğini okumadım" sözü yeterli değildir. Bu iddia karşısında sözleşme fesholmaz. Şimdi durumunuzu buna göre değerlendireceksiniz. Eşinizin 2001'de yurtdışında olduğunu, hatta kısa bir süre hapis yattığını söylemişsiniz ya, ben bekledim ki sözleşme bu tarihler arasında yapıldı diyeceksiniz. Yani eşiniz Türkiye'de yok ama sözleşme imzalamış. Bu halde elbette olayda hile var diyecektim ama bu da tam olarak belli değil. Çünkü bir insanın yurt dışında olduğu hele hele hapiste yattığının ispatı çok kolay. Sözleşme bu tarihler arasında yapıldı ise işte size hilenin ispatı.

Ben mektubunuzda bunu net olarak göremedim ama bu hali de ihtiyaten açıklama ihtiyacı duydum. Durumunuzu buna göre değerlendirin, konu önemli bir meslektaşımla işbirliği yapın.

Dedenin tasarrufu

Beş altı sene önce köyümüzden kadastro geçti, bir kısım arazi dayımın adına bir kısmı dedemin adına tescil olundu. Şimdi dayım paraya ihtiyacı olunca dedemin arsasından hisse satıp kullanıyor. Dedem hayatta aklı başında ama onunla birlikte yaşadığı için bir şey demiyor. Buna karşı dava açabilir miyiz Bunun süresi var mı E.Ö.

Şimdi önce bir ifadeyi düzelteyim. Dedenizin arsasından dayınız hisse satıp satıp kullanmıyor, bunun doğrusu dedeniz arazisinden hisseler satıp parasını dayınıza veriyor. Çünkü dedenizin malını dayınız satamaz ki. Dedenizin aklı başında olduğuna göre ve kural olarak da herkes malından dilediği gibi tasarruf ettiğine göre dedeniz de malını satıyor parasını da bildiği gibi yiyor içiyor.

Dilerse dayıya veriyor. Yani demek istediğim bugünün şartları içinde yapabileceğiniz herhangi bir hukuki muamele yok. Hukuki muamele olmayınca bunun elbette süresi de söz konusu değil. Bu gibi durumlarda ancak arsa sahibinin yani dedenizin ölümünden sonra hukuki girişimde bulunulur ama sizin olayda, dedenizin ölümünden sonra dahi bir şeyler talep etmeniz halinde fazla şansınızın olmadığı görülüyor. Aklınızda bulunsun, iyi etüd etmeden hukuki girişimde bulunmayın.

Tamer Heper / DÜNYA