Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği!
Miras bırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder. Peki, Mirastan feragat sözleşmesi nasıl olur? İşte Mirastan feragat sözleşmesi 2022 örneği... Mirasçı miras bırakan ile feragat sözleşmesi yaparak kendi yasal miras hakkından vazgeçmiş oluyor
Mirasçının miras bırakanın mirasını istememesi üzerine mirastan vazgeçmesine mirastan feragat deniyor. Mirasçı miras bırakan ile feragat sözleşmesi yaparak kendi yasal miras hakkından vazgeçmiş oluyor.
Mirastan feragat sözleşmesinin; ivazlı ve ivazsız şeklinde iki türü bulunmaktadır. İvazsız mirastan feragat sözleşmelerinde mirasçı miras bırakan hayattayken herhangi bir karşılık almadan kendi yasal hakkı olan mirastan vazgeçmesidir. Bu durumda mirasçı miras bırakanın ölümünden sonra herhangi bir hak talep edemiyor. Mirastan feragat eden mirasçı hariç diğer mirasçılar arasında miras paylaştırılıyor.
İkinci olarak ivazlı yani karşılıklı olarak mirastan feragat edilmesi durumunda da mirastan feragat edilmesi için mirasçıya belirli bir mal veya para veriliyor. Karşılığı alınarak mirastan feragat edilmesi halinde mirasçının altsoyu da bu feragatten etkileniyor.
Yani mirasçının çocukları hatta çocuklarının çocukları tüm altsoyları da bu mirastan feragat edilmesinden etkileniyor. Tabi miras bırakan ile mirasçı arasında sözleşme yapılırken aksi kararlaştırılarak mirasçının altsoylarının bu feragatten etkilenmeyeceğine dair düzenleme yapma hakları saklı kalıyor.
Mirastan feragat sözleşmesinin resmi vasiyetnameler gibi yapılması şartı bulunuyor. Bu durumda mirastan feragat sözleşmesi ancak Noter ya da Sulh Hukuk Hâkimi huzurunda yapılabiliyor. Mahkemeleri iş yoğunluğu dikkate alındığında ise mirastan feragat sözleşmesini Noterde yapmak daha pratik oluyor.
Mirastan Feragat Sözleşme Örneği 2022!
……………. dairemize gelerek söze başladı; ” Benim maliki olduğum, ……. tapunun bağımsız bölüm dolayısıyla miras yoluyla intikal edecek tüm değerlerden mirasçı olan oğlum…….. ‘ya intikal edecek miras payı karşılığı kendisine ......-TL (...... Türk Lirası) elden nakit olarak ödedim. Bunun karşılığında kızım ………., kendisi dışındaki diğer mirasçılar lehine benden düşecek ve intikal edecek miras hakkından FERAGAT edecek ve benden dolayı hiçbir miras hakkı talep etmeyecektir.” diyerek sözlerini bitirdi. Diğer taraf, ……………….. söze başladı: ” Ben de babam …………….’nin yukarıdaki sözlerini aynen kabul ederim. Kendisinden ....... TL(.......... Türk Lirası) elden nakit olarak aldım.
Bunun karşılığında babam ……..’nin maliki olduğu…. taşınmazdan kanuni mirasçı sıfatıyla miras yoluyla bana intikal edecek tüm değerlerden dolayı miras hak ve payımdan FERAGAT ettim. Bu mirastan dolayı hiçbir hak ve alacak talep etmeyeceğim. Söz konusu mirastan feragatimi babam ……’nin, benim ve benim altsoyum dışındaki diğer kanuni mirasçılar lehine yapıyorum.” diye sözlerini bitirdi. Sözleşme okunmak üzere kendilerine verildi.
Okudular ve sonra imza edildi. Vasiyetçi Ad Soyadı-İmza Diğer Taraf Ad Soyadı-İmza Noter İmza mühür Yazılan Mirastan Feragat Sözleşmesi‘ni okuduk, son isteklerimizi tamamen kapsadığını noter önünde ve aşağıda adları ve kimlikleri yazılı tanıklara bildiriniz.
Tanık Ad ve Soyadı-İmza
Tanık Ad ve Soyadı-İmza
Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?
Temmuz ayı kira artış zammı belli oldu mu? Temmuz ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?
Tapu harcı ödemesi hangi bankaya yapılır?
Geri Alım (Vefa) Hakkı nedir? Geri Alım Hakkı nasıl kullanılır?
Aile içi tapu devri nasıl yapılır?
Tapu devri masrafı 2022 ne kadardır?
Tapu devri için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kiracının tahliyesi için ihtarname örneği!
Reddi miras süresi geçirilirse ne olur?
Reddi miras dilekçesi nasıl yazılır? Reddi miras dilekçe örneği!