29 / 04 / 2024

Mirastan ıskat dilekçe örneği!

Mirastan ıskat dilekçe örneği!

Mirastan ıskat dilekçe örneği ile mirasbırakan mahfuz hisseli mirasçısını mirasından çıkarabiliyor. Aynı şekilde bu duruma itiraz edebilmek için de mirasçının mirastan iskatın iptali talebi ile bir dilekçe ile mahkemeye başvurması gerekiyor...




Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor. Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Mirastan ıskat, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması, onu mirasçılıktan çıkarması anlamına geliyor. Mirastan ıskat, sadece mahfuz hisseli mirasçılar hakkında söz konusu oluyor. Ayrıca, mirastan ıskat, mahrumiyet gibi kanundan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor. Mirastan ıskat dilekçe örneği ile başvuruda bulunan mirasbırakan mirasçısını mirasından çıkarabiliyor.


Mirastan ıskat sebepleri...


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,

- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.


İptal için mirasçının mirastan ıskat dilekçe örneği ile Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açması gerekiyor.


İptal için mirastan ıskat dilekçe örneği!


………………… ... ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE,

DAVACI (MİRASÇI) : 

VEKİLİ : 

DAVALI : 

KONUSU : Mirastan iskatın iptali talebinden ibarettir.

OLAYLAR :

1. Müvekkilimin babası ………………, …/…../……. tarihinde ölmüştür.

2. Muris müvekkilimi mirastan ıskat etmiştir. Müvekkilimin payını ise davalı ………………………….. vasiyet etmiştir. Muris müvekkilimi borç ödemekten aciz olduğu için ıskat ettiğini açıkça vasiyetnamede belirtmiştir. 

3. Ancak mirasın açıldığı …/…./……. tarihi itibariyle müvekkilimin borç ödemekten aciz vesikasının hükmü ortadan kalkmıştır. Diğer bir deyişle, müvekkilim tüm borçlarını ödemiştir. Bu nedenle işbu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : MK.m. 510 md. ve ilgili tüm mevzuat

SUBUT DELİLLER : Veraset ilamı, tanık, vasiyetname, nüfus kayıtları ve yasal her türlü delil.

SONUÇ ve TALEP : Yukarıda arz edilen nedenlerle, duruşmanın yapılarak müvekkilim hakkındaki mirastan ıskatın iptaline karar verilmesini arz ve talep ederiz.

……/……/…

Davacı Vekili


EK: 

1.) Onanmış vekaletname örneği,

2.) Veraset ilamı,

3.) Nüfus kayıtları örneği,

4.) Vasiyetname örneği.



Miras hukukunda zamanaşımı süreleri!
Mirasa haciz!
Miras paylaşımının iptali!
Miras sözleşmesi örneği!
Miras payının devri nasıl yapılır?
Mirastan ıskat!
Tasarrufun iptali davası dilekçesi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön