29 / 04 / 2024

Mirastan ıskat!

Mirastan ıskat!

Mirastan ıskat, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması, onu mirasçılıktan çıkarması anlamına geliyor...




Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor. Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Mirastan ıskat, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması, onu mirasçılıktan çıkarması anlamına geliyor. Mirastan ıskat, sadece mahfuz hisseli mirasçılar hakkında söz konusu oluyor. Ayrıca, mirastan ıskat, mahrumiyet gibi kanundan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor.


Mirastan ıskat sebepleri...


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,

- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.



Miras hukuku mevzuat!
Miras hukuku mal kaçırma!
Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras hukukunda hibe!
Miras hukukunda zamanaşımı süreleri!
Miras paylaşımında sorun!
Veraset ilamı reddi miras!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön