28 / 04 / 2024

Mirastan ıskat nedenleri!

Mirastan ıskat nedenleri!

Miras hukukuna göre miras bırakan yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. Bu hukuki işleme mirastan ıskat deniyor. Mirasçının mirastan ıskat yapabilmesi için bazı gerekçeleri olması gerekiyor. İşte mirastan ıskat nedenleri...



Mirastan ıskat nedenleri!


Miras; vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere deniyor. Fakat mirasçı yakınlarından istemediği kişileri mirastan ıskat edebiliyor. 


Mirastan ıskat nedenleri!


Mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi, yasal mirasçının, miras bırakan veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.


Türk Medeni Kanunun 510. maddesi gereğince mirasçılıktan ıskat nedenleri 


MADDE 510


1. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse,

2. Mirasçı, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse.


Yukarıda ki  durumlarda miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.



Mirastan ıskat iptali için mirastan iskat edilmiş kişi,mirasçının mirastan ıskat dilekçe örneği ile Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açması gerekiyor.



Mirastan ıskat dilekçe örneği!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön