23 / 11 / 2024
fuzul

Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirastan ıskat; Murisin mirasçısını miras payından mahrum bırakması olarak tanımlanıyor. Ancak mirastan ıskatın gerçekleşmesi için bazı gerekçeler vardır. Mirastan ıskatın gerekçeleri nelerdir? Peki, mirastan ıskat nasıl yapılır?





Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Mirasçılıktan çıkarma, bir ölüme bağlı hukuki işlemle yapılır. Ölüme bağlı tasarrufların nasıl yapılacağı ise kanunda sınırlı sayma yoluyla açıkça belirtiliyor.  Bunlar vasiyetname veya miras sözleşmesidir. Mirasçılıktan çıkarma işlemi tek taraflı, karşı tarafın kabulünü gerektirmeyen, bozucu yenilik doğuran bir işlem olduğundan miras sözleşmesiyle değil, sadece vasiyetname yoluyla yapılabilen ölüme bağlı tasarruflardandır.

 

Vasiyetname tanziminin şekil şartları ve unsurları Türk Medeni Kanunu madde 532-544 arasında düzenlenmiştir. En kolay ve sağlam yolu Resmi vasiyetname şeklinde noter huzurunda yapılmasıdır.


Fakat mirastan ıskatın gerçekleşebilmesi için bazı şartlar vardır;


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat yapılabiliyor.


Mirasçıların, mirasçılık sıfatını ispata yarayan belgeye veraset ilamı deniliyor. Veraset ilamı, önemi itibariyle resmi senet niteliğinde olduğundan, aksi ispat edilinceye kadar bu ilamda belirtilen kimselerin mirasçı oldukları kabul ediliyor.


Mirastan ıskat ile ilgili hükümler Türk Medeni Kanunu'nda şu şekilde açıklanmıştır;


MADDE 511


Mirasçılıktan çıkarılan kimse, mirastan pay alamayacağı gibi; tenkis davası da açamaz.Mirasbırakan başka türlü tasarrufta bulunmuş olmadıkça, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin miras payı, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi, mirasçılıktan çıkarılanın varsa altsoyuna, yoksa mirasbırakanın yasal mirasçılarına kalır.Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu, o kimse mirasbırakandan önce ölmüş gibi saklı payını isteyebilir.


MADDE 512


Mirasçılıktan çıkarma, mirasbırakan ancak buna ilişkin tasarrufunda çıkarma sebebini belirtmişse geçerlidir.Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, belirtilen sebebin varlığını ispat, çıkarmadan yararlanan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer.Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi tasarrufta belirtilmemişse tasarruf, mirasçının saklı payı dışında yerine getirilir; ancak, mirasbırakan bu tasarrufu çıkarma sebebi hakkında düştüğü açık bir yanılma yüzünden yapmışsa, çıkarma geçersiz olur.


Mirastan ıskat nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön