23 / 11 / 2024
fuzul

kimler mirastan ıskat edilir

kimler mirastan ıskat edilir

Mirastan ıskat, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması, onu mirasçılıktan çıkarması anlamına geliyor...

Mirastan kimler pay alabilir? Mirasçılar yüzde kaç pay alabilir?

Gayrimenkul sahipleri, vefat ettiklerinde taşınmak mülk, yasal mirasçılarına düşer. Mirastan payını alan kişiler belirlidir. Peki mirastan kimler pay alabilir ve ne kadar pay alabilir, ölenin torunları miras alabilir mi? İşte miras konusu ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberin devamında…

Mirastan ıskat nedir? Mirastan ıskat nasıl yapılır?

Miras bırakanın mirasçısını mirastan mahrum bırakmasına mirastan ıskat deniyor. Peki, Mirastan ıskat nasıl yapılır? Mirasta ıskatın hukuki dayanağı nedir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Mirastan kimler faydalanabilir? Kimler mirasçı?

Takvim Gazetesi köşe yazarı olan Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Mirasımdan kimler faydalanabilir?'' sorusunu yanıtladı...

Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirasbırakan kimseler, mirasçılarından mal kaçırma maksadı ile taşınmazlarını mirasçılarına devrederek diğer mirasçılarını miras paylarından mahrum bırakabiliyor. Peki, mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

Mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi!

Mirasbırakan mirasçılardan birini veya birkaçını kanunda belirtilen koşullar dahilinde mirasçılıktan çıkarabiliyor. Buna karşın tasarrufun iptali de istenebiliyor. İşte mirastan çıkarma iptali dava dilekçesi..

Mirastan çıkarma şartları!

Miras bırakanın tasarruf özgürlü kapsamında mirasçısını mirastan çıkarmak da yer alıyor. Ancak miras bırakan istediği zaman istediği mirasçısını mirasçılıktan çıkaramıyor. Peki, mirastan çıkarma şartları nelerdir?

Kamu ihalelerine kimler katılamaz?

Mal veya hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde, kanun ve yönetmelikler ile ihaleye katılım kuralları belirleniyor. Peki, ihaleye katılım kuralları nelerdir? Kamu ihalelerine kimler katılamaz?

Emlak vergisi beyannamesi kimler verir?

Emlak vergisinde mükelleflerin beyanname vermeleri gerekiyor. Vergi, mükelleflerin yazılı beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettiriliyor. Peki, emlak vergisini kimler verir? Beyanname ne zaman verilir?

Apartmanda kimler yönetici olamaz?

Anagayrimenkulün sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması gerekiyor. Buna göre mesken ve dükkan sayısının en az 8'i bulması halinde apartmana yönetici seçilmesi gerekiyor. Peki, apartmanda kimler yönetici olamaz? Kimler olabilir?

Veraset ve intikal vergisini kimler ödemez?

Miras vergisi olarak da karşımıza çıkan veraset ve intikal vergisinin Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödenmesi gerekiyor. Peki, veraset ve intikal vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisini kimler ödemez 2015?

Türkiye sınırları içerisinde evi, işyeri, arsa ve arazisi olan kimseler 1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi mükellefi oluyor. Emlak vergisinde meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor. Peki, emlak vergisini kimler ödemez 2015?

Kimler emlak vergisini daha az öder?

2015 yılı emlak vergisi ödeme dönemi 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Emlak vergisi mükellefi olan gayrimenkul sahiplerinden bazıları emlak vergisini indirimli olarak ödeyebiliyor. Peki, kimler emlak vergisini daha az öder?

Emlak vergilerinden kimler muaf?

Gayrimenkullerin emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar üzerinden hesaplanıyor. Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor. Peki, emlak vergilerinden kimler muaf?

kimler mirastan ıskat edilir Haberi

kimler mirastan ıskat edilir


Kişinin sağlığında elde ettiği hak ve borçlardan oluşan malvarlığı ölümünde tereke adını alıyor. Kanuni mirasçılık, muris ile mirasçı arasındaki aile ilişkilerine veya uyrukluk bağına dayanıyor. Kanuni mirasçılar; murisin kan hısımları, evlatlığı, sağ kalan eşi ve devlet oluyor.


Mirastan ıskat, murisin kanunda sayılan sebeplerden birinin bulunması halinde mahfuz hisseli bir mirasçısını ölüme bağlı bir tasarrufla mirasının dışında bırakması, onu mirasçılıktan çıkarması anlamına geliyor. Mirastan ıskat, sadece mahfuz hisseli mirasçılar hakkında söz konusu oluyor. Ayrıca, mirastan ıskat, mahrumiyet gibi kanundan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor.


Mirastan ıskat sebepleri...


- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,

- Mahfuz hisseli mirasçının, murise veya onun ailesine karşı kanunen yükümlü olduğu ödevleri ağır bir şekilde ihmal etmesi nedeniyle mirastan iskat...